На знімку: за цими яскравими обгортками до іграшок криється небезпека для здоров’я дітей.

В області продавали небезпечні для здоров’я дітей іграшки. Їх під час планової перевірки виявили фахівці відповідного підрозділу Головного управління Держпродспоживслужби.

Спершу вони звернули увагу на цілковиту «анонімність» згаданих забавок. Адже ані безпосередньо на продукції, ані на її упакуванні не було зазначено найменування виробника (імпортера). Потенційних покупців вони зваблювали лише яскравими малюнками та, по суті, рекламними написами англійською мовою... За таких обставин чотири відібрані зразки — іграшка трек, робот батар, радіокерована машина на батарейках та лялька — відправили у науково-дослідний центр випробовувань продукції ДП «Укрметртестстандарт» для проведення експертизи.

Її результати підтвердили кричущі порушення виробниками згаданої продукції технічних регламентів і санітарно-гігієнічних вимог до неї. Зокрема, у трьох начинених електронікою іграшках, за висновками експертів, «масова частка свинцю перевищує встановлену норму в десятки разів». Усім, певно, відомо, що свинець містить токсичні речовини, які негативно впливають практично на всі органи людини й, відповідно, провокують цілий букет хвороб...

«Нагодувати» свинцем ще й ляльку безіменні горе-виробники не додумалися. Та інтенсивність запаху, який вона «випромінює», згідно з експертним висновком, також не відповідає державним санітарним нормам. Крім того, її одяг прикрашений блискітками, які, на переконання спеціалістів, під час гри можуть відшаровуватися й потрапляти до дихальних шляхів дитини, викликаючи подразнення слизової оболонки гортані, задуху, алергічну реакцію та провокуючи астму...

Зрештою, остаточний вердикт експертів приголомшує. Адже вони встановили, що небезпечні іграшки несуть у собі «високий рівень загрози для життя та здоров’я людини». За таких обставин представники Держпродспоживслужби в області заборонили продаж перевірених зразків згаданої продукції. Водночас вони нагадали батькам про необхідність набагато уважніше та прискіпливіше ставитися до того, що вони купують своїм дітям.

Василь НЕЇЖМАК.

Фото з сайту ГУ Держпродспоживслужби України у Полтавській області.