Станом на кінець 2018 року майже 7,5 тисячі українських родин встановили сонячні електростанції (СЕС) загальною потужністю майже 160 МВт. Ці домогосподарства інвестували 151 мільйон євро у такі станції. «Важливо, що більшу частину всіх СЕС — майже 4500 — інстальовано торік.

Це більш ніж удвічі перевищує показник 2017 року (1901 родина)», — прокоментував результати моніторингу голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

За словами урядовця, найбільше сонячних станцій встановлено у домогосподарствах Дніпропетровської (882), Київської (838), Тернопільської (664), Івано-Франківської (484) та Кіровоградської (469) областей.

Такий стрімкий попит на сонячні панелі свідчить про те, що агентством розроблено та парламентом прийнято насправді ефективний закон України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії, завдяки якому населення може встановлювати СЕС потужністю до 30 кВт та реалізовувати надлишок електроенергії за «зеленим» тарифом. А ще домогосподарства заощаджують на рахунках за електроенергію, відкривається значний ринок використання сонячних панелей та з’являються можливості для створення заводів із виробництва такого обладнання.

І ще одна хороша новина: законопроектом за 05.12.2018, який готується до другого читання у парламенті, передбачається можливість для домогосподарств встановлювати СЕС потужністю до 50 кВт!

«Ми підвищуємо якість надання житлово-комунальних послуг та послуг з управління багатоквартирним будинком. Для цього ми розробили механізм перевірки їх належної кількості та якості, визначених типовим договором між споживачем та постачальником. Ми продовжуємо впроваджувати Закон «Про житлово-комунальні послуги», — зазначив на засіданні уряду віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, коментуючи ухвалення відповідної постанови.

«Споживачі комунальних послуг зможуть вимагати проведення перевірок якості ЖКП та в подальшому отримувати відшкодування. Це стосуватиметься постачання теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання і водовідведення, вивезення побутових відходів, управління багатоквартирним будинком, ми посилюємо права та інтереси споживачів та встановлюємо прозорі механізми взаємодії споживача та надавача послуг відповідно до європейських стандартів», — наголосив Геннадій Зубко.

Додамо, що документ розроблено Мінрегіоном, він набуде чинності з 1 травня цього року. Постановою затверджено і форму акта-претензії та механізм його задоволення. Тож не лінуймося, завантажуймо, опановуймо, готуймо папір та побільше конвертів з марками. Щодо претензій співвітчизників до якості ЖКП, то недоліків, всупереч оптимізму профільного прем’єра і міністра за сумісництвом, на наш вік, схоже, вистачить...

І  насамкінець. Співробітники Служби безпеки України викрили протиправний механізм, через який керівництво ПАТ «Запоріжгаз» завдало державі багатомільйонних збитків. Встановлено, що менеджмент ПАТ «Запоріжгаз», пакетом акцій якого володіє НАК «Нафтогаз України», штучно списував спожитий природний газ як виробничо-технологічні витрати та ненормовані втрати під виглядом фейкових технічних аварій.

Під час санкціонованих слідчих дій в офісних приміщеннях товариства правоохоронці вилучили, зокрема, підроблені акти технічних аварій, звіти з внесеними неправдивими даними, що підтверджують проведення оборудки.

Голові правління ПАТ «Запоріжгаз» оголошено про підозру, його відсторонено від посади. Триває досудове розслідування, повідомляє прес-центр Служби безпеки України.

Підсумовував Віктор БОНДАР.