Українці дедалі більше їдять імпортних молокопродуктів. За інформацією асоціації «Укрмолпром», торік таких на терени нашої держави потрапило майже на 94,6 млн дол. (майже на 28,4 млн дол. більше, ніж у 2017-му). Переважно ці товари, які починають складати відчутну конкуренцію аналогічним вітчизняним, надходять вже з 31 держави, а найбільше їх постачають з Білорусі та країн Євросоюзу.

На перший погляд обсяги імпорту не такі й великі, щоб бути предметом хвилювання на українських підприємствах, де часто через невисоку купівельну спроможність покупців відчувають проблеми з реалізацією і змушені скорочувати виробництво чи працювати на склади. Адже, якщо порахувати, кожен співвітчизник минулого року з’їв у середньому закордонної молочки зовсім не  багато — усього на два долари. Але швидкість, з якою просуваються іноземні продукти на внутрішній ринок, вражає. Так, 2017-го їх було завезено на третину менше, ніж торік. Скажімо, імпорт твердих сирів зріс одразу майже на 40%, молока і вершків — на 50%, кисломолочки — на 30%, а масла — на 60%. Якщо ця тенденція збережеться, то вже через три-чотири роки Україна опиниться у списку — нетто-імпортерів молочки. Поки ж вдається зберегти позитивне торговельне сальдо, торік згаданих товарів ми реалізували за кордон на 317,6 млн дол. (на 15,1 млн дол. менше, ніж у 2017 році) — у 3,4 разу більше, ніж імпортували. В еквіваленті базисного молока експортовано  800 тис. тонн. Та й географія експорту вже розширилася до 100 країн. Але тенденція не на нашу користь, бо обсяги поставок за межі держави торік впали майже на 5% і за багатьма позиціями це скорочення триває.

До речі

Наш сир до ЄС фактично невиїзний

Понад 70% вартості молочного імпорту припадає на сири. За даними митної статистики, торік обсяги надходжень із-за кордону порівняно з 2017-м у натуральному вираженні збільшилися на 37,1% — до 13,72 тис. тонн.

Водночас експорт сирів з України за рік скоротився на 7,8% — до 8,34 тис. тонн. Найбільше сирів ми продали до країн пострадянського простору: у Казахстан — 42,8%, Молдову — 28%, Єгипет — 11,3%. А імпортували таку продукцію переважно з країн Євросоюзу: Польщі — 31%, Німеччини — 23,7% та Франції — 15,6%.

Експорт молока і вершків згущених знизився на 24,1% — до 35,55 тис. тонн. Імпорт цієї групи товарів зріс на 38,6% — до 2,36 тис. тонн.

Тим часом

З маслом — навіть у лідерах

Україна посідає 5-те місце у світі з експорту масла, 8-ме — з експорту сухого знежиреного молока та сухої молочної сироватки.
Найвищий попит українське масло мало на ринках Марокко (у цю африканську країну реалізовано 21% з поставлених торік за межі держави 30,38 тис. тонн), Нідерландів (11%), Туреччини (10,6%).

ПЕРСПЕКТИВА

Виробникам свіжих молочних продуктів торік вдалося наростити експорт. Окрім традиційних поставок до Молдови і Грузії, помітно зросли продажі ультрапастеризованого молока на ринки Азії та Африки.

Українські йогурти знаходять свого споживача навіть в об’єднаній Європі, зазначають у галузевій асоціації. І запевняють: перспектива збільшення експорту, особливо молока тривалого зберігання, дуже хороша.

Галина КВІТКА.
​Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.

Реалії

Менше корів — менші надої

Упродовж минулого року так і не вдалося подолати негативні тенденції в молочній галузі країни, що тиснуть на переробні підприємства десятиліттями. Йдеться і про скорочення поголів’я корів, і про зменшення надоїв. Цьогоріч на 1 січня в Україні налічувалося 1967,6 тис. корів, що на 50,2 тис. менше, ніж на цю дату 2018-го. Понад 76% голів, або 1499,7 тис., зосереджено в домогосподарствах, що на 51,5 тис. менше, ніж було у січні 2018-го. Натомість в організованих сільгоспвиробництвах, якщо вірити статистиці, спад молочного стада припинився. На 1 січня у цьому секторі утримувалося 467,9 тис. корів, що на 1,3 тис. більше порівняно з минулорічною датою.

Попри позитивні зрушення щодо кількості поголів’я на фермах, за статистичними даними, торік всіма категоріями господарств України вироблено 10,099 млн тонн молока, що на 1,8% менше, ніж у 2017-му. Зокрема, в індивідуальному секторі надоїли 7,339 млн тонн, а це мінус 2,3% (176 тис. тонн).

Скоротилися обсяги видоєної сировини і у сільгосппідприємствах — на 0,2%, або на 5,7 тис. тонн. Всього на фермах торік вироблено 2,76 млн тонн молока, що становить 27% до загальних обсягів виробництва.