На знімку: саме біля цього будинку шестирічну дівчинку тяжко травмували ось такі крижані «бомби».

Фото автора.

Минулої суботи у Полтаві біля житлового будинку на вулиці Соборності, 78 уламком крижаної брили тяжко травмовано шестирічну дівчинку. Та своєрідна «бомба», за попередніми даними, впала на дитину з даху балкона, розташованого на п’ятому поверсі.

Усе те приголомшило багатьох мешканців обласного центру. Адже надзвичайна подія сталася серед білого дня поблизу зупинки громадського транспорту «Площа Зигіна», ринку, автостанції та найбільшого в місті торговельно-розважального центру. Тобто в одному з найвелелюдніших місць, де щодня нешироким тротуаром проходять тисячі пішоходів. Малолітня потерпіла йшла там разом із батьками, та це не вберегло її від влучання крижаної маси просто в голову...

Дівчинка відразу втратила свідомість. Її «швидкою» відвезли до реанімаційного відділення міської дитячої клінічної лікарні. Медики констатували наявність відкритої травми голови, забиття головного мозку тяжкого ступеня та перелом кісток склепіння черепа. Дитина перебувала в коматозному стані. Пізніше її стан лікарі оцінювали як тяжкий, але стабільний, для його поліпшення та одужання юної пацієнтки вони роблять усе необхідне.

Натомість у соціальних мережах, і не тільки, полтавці масово обурюються бездіяльністю міської влади та її профільних комунальних служб. Адже посадовці та чиновники, по суті, продовжують імітувати бурхливу діяльність супроти «бурулькопаду». Надто за умов, коли у час відлиги з дахів будинків і балконів, різноманітних «козирків» та навісів на голови перехожих летять уже не бурульки, а величезні брили льоду, на який перетворюється талий сніг.

Усілякі крижані «нарости» комунальники та залучені керівництвом міста рятувальники частково таки збивають. Деякі небезпечні місця вони огороджують попереджувальними стрічками чи звичайними мотузками, але... За кілька десятків метрів (!) від місця згаданої НП з дитиною 24 січня бурулька серйозно травмувала 46-річну жінку. Їй така «несподіванка» впала на голову просто на зупинці чи то з дротів, чи зі стовпа з ліхтарем. І спричинила потерпілій, яку забрала «швидка», закриту черепно-мозкову травму та струс головного мозку. В іншому місці, але також на одній із центральних вулиць — Європейській — 31 січня після влучання подібного «льодяника» 41-річний полтавець отримав гематому плеча, закриту травму живота й забиття нирки...

І це притому, що три роки тому, у січні та лютому 2016-го, у Полтаві зафіксували дві смерті саме від «бурулькопаду». Тоді загинули дівчина та пенсіонерка. Причому остання, 69-річна мешканка Диканського району, отримала несумісні з життям травми та ушкодження біля того самого (!) будинку на вулиці Соборності, 78, яку до перейменування називали Жовтневою. На бабусю з п’ятого поверху полетіла фактично така сама крижана брила, як і цього разу не шестирічну дівчинку...

То чи зробили після тих трагедій висновки міські можновладці та профільні комунальники? Запитання залишається риторичним. Зайве шукати відповіді й на питання про відповідальність посадових осіб. Після резонансного тяжкого травмування дитини правоохоронці вже відрапортували про відкриття кримінального провадження за ознаками службової недбалості. Але так само й за тією самою статтею Кримінального кодексу вони відкривали провадження і три роки тому, після двох згаданих смертей.

Винуватців, звісно, не знайшли і провадження тихенько закрили...

А керівники профільних комунальних служб, як і 2016 року, наголошують на тому, що бурульки та крижані брили зазвичай падають не з дахів будинків, балансоутримувачем яких є КП «ЖЕО-2», а з дахів балконів приватних квартир... Та й узагалі такої послуги як збивання бурульок і крижаних «наростів» у переліку тих, що їх має надавати згадане комунальне підприємство, немає, в тариф її не закладали. Тож, мовляв, яка може бути відповідальність посадовців за той «бурулькопад»... Тим паче, що на запобігання цьому «стихійному лиху» хронічно не вистачає коштів, техніки та людей.

Однак чимало полтавців звертають увагу на те, що грошей на безрозмірний піар сьогоднішніх «батьків» міста й наближених до них осіб у ЗМІ та на проекти багатомільйонних «показушних» реконструкцій фонтанів, парків і вулиць у міській скарбниці задосить. А от на те щоб земляки ходили по тих вулицях без побоювань за власну безпеку та за життя і здоров’я своїх дітей, онуків, «бабла» хронічно бракує. Чи не тому, що «на бурульки» його не потрібно стільки, щоб вистачало мільйонів і на «відкати» потрібним людям?

Полтавська область.

ДО РЕЧІ

Кількома днями раніше за подібним «сценарієм» у Кременчуці також тяжко травмувався неповнолітній. На проспекті Свободи, поблизу зупинки «Гвардійська», крижана брила, що зірвалася з даху житлової п’ятиповерхівки, влучила в голову шістнадцятирічного хлопця. З переломом кісток черепа та внутрішньомозковою гематомою його доправили до місцевого медзакладу, де потерпілий почав отримувати необхідне лікування, перебуваючи в медикаментозному сні. Лише на лікарняному ліжку йому, за прогнозами фахівців, доведеться пробути щонайменше місяць, реабілітація потребуватиме набагато більше часу.