В Одеській національній науковій бібліотеці стартував проект «LITERA». Його мета — створення літнього майданчика безпосередньо в зовнішньому дворику бібліотеки поруч із центральним входом, де всі охочі зможуть ознайомитися з книжковими, журнальними й газетними новинками, почитати книжку на свіжому повітрі, послухати лекції, випити каву, скористатися безплатним wi-fi або просто зустрітися з друзями в історичному центрі Одеси.

Як розповіла на презентації проекту гендиректор Одеської національної наукової бібліотеки Ірина Бірюкова, для цього не потрібно оформляти бібліотечний абонемент і отримувати читацький квиток. Для великих європейських бібліотек створення таких літніх майданчиків є звичайною практикою. А от для України це поки що пілотний проект, який випробували торік. Ідея сподобалася одеситам, з’явилися відвідувачі, запрацював буккросинг (обмін книжками), зросла кількість читачів у самій бібліотеці.

На створення майданчика потрібно майже 320 тисяч гривень. Кошти сподіваються зібрати за допомогою краудфандингової платформи «Моє місто».

В’ячеслав ВОРОНКОВ

Фото з сайту http://odessamedia.net