Підкажіть, будь ласка, як краще вчинити. Я мати трьох малюків: трьох, чотирьох і шести років. Днями завершується час відпустки по догляду за третьою дитиною. Малюки ходять у садок, але часто хворіють. Знаю, що маю право продовжити термін відпустки по догляду за ними до шести років, але без збереження посади.

Чи обов’язково мені збирати медичні довідки, чи достатньо заяви, щоб продовжити відпустку?

Вікторія КНЯЗСЬКА.

Київська область.

Справді, жінка, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, має право на оформлення відпустки без збереження заробітної плати, якщо дитина потребує домашнього догляду. Така відпустка надається на термін, визначений в медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку. При цьому надання цієї відпустки працівнику для роботодавця є обов’язковим (ч. 3 ст. 25 Закону України «Про відпустки», ч. 6 ст. 179 Кодексу законів про працю (КЗпП). А час перебування у відпустці без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку зараховується і до загального, і до безперервного стажу роботи, і до стажу роботи за спеціальністю (ч. 2 ст. 181 КЗпП).

Отже, для отримання права на відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку необхідно мати відповідне медичне заключення.

Варто зазначити, що оформлення такої відпустки не є підставою для втрати посади, яку особа обіймала до початку цієї відпустки. Більше того, звільнення таких жінок з ініціативи роботодавця не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з їх обов’язковим працевлаштуванням (ст. 184 КЗпП).

Сергій ДЕМСЬКИЙ.

Фото з відкритих джерел.