Незвичний проект під назвою «Онуки напрокат» реалізують у Вінниці в комунальній установі «Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та похилого віку».

Понад двісті мешканців перебувають нині у названому закладі. З-поміж них є люди, які одним-одні залишилися на світі — у них ні дітей, ні онуків, ні рідних. Саме для них найперше організували проект «Онуки напрокат». Ініціатори запрошують у гості учнів шкіл міста. Ті спілкуються з ними у ролі внуків.

— Хвилювалися, коли втілювали задумане, — каже одна з ініціаторок проекту, керівник відділу соціально-психологічної та трудової реабілітації пансіонату Любов Семцова. — Не могли передбачити, по-перше, як сприймуть таке діти, які, зрозуміло, є чужими для мешканців закладу; по-друге, як реагуватимуть самі підопічні на прихід маленьких гостей. На щастя, уже перша зустріч розвіяла всі сумніви.

Понад сто дітей віком 7—11 років зголосилися відвідати тих, хто мешкає у пансіонаті. «Змушені були вибачатися перед учнями, бо така кількість відвідувачів не пішла б на користь, — ділиться думками фахівець із соціальної роботи Леся Філоненко. — Запросили 20 хлопчиків і дівчаток. Іншим пообіцяли, що їх чекатимуть під час наступних зустрічей».

Вони разом чаювали, діти демонстрували свої уміння — у малюванні, співі, декламуванні віршів. Старші люди також долучалися до розмови, згадували, якими вони були у дитинстві. Слухали один одного з такою цікавістю, що дехто прощався зі сльозами на очах. Гості подарували ветеранам в’язані речі, солодощі, навіть золоту рибку для акваріума.

— Якщо у тебе нема своїх онуків, хочеться хоча б на чужих подивитися, з чужими поговорити, — каже дідусь Дмитро Заміхора.

— Діти подарували нам ласку, — так відгукувалися у пансіонаті про зустріч із хлопчиками і дівчатками. — Після такого спілкування й ліків не треба.

За словами Любові Семцової, проект «Онуки напрокат» втілюватимуть і надалі. У закладі проводять низку інших заходів. Ветеранам подобаються екскурсії в музеї, для них організували літературний гурток. Чи не найбільше тішить, коли записують на відео їхні виступи на сцені, а тоді виставляють на YouTube. Щоразу перепитують: «Це правда, що нас побачать інші люди?..»

Віктор СКРИПНИК.

Фото надано автором.

Вінниця.