Закарпатська обласна рада постійно веде роботу з пошуку нових міжнародних проектів, реалізація яких зміцнює добросусідські стосунки між громадами прикордонних територій та покращує добробут мешканців Закарпаття. Минулоріч розроблено проекти, спрямовані на впорядкування та збереження об’єктів культурної і природної спадщини Закарпаття. А також — у галузі туризму та охорони довкілля. Про це йдеться у звіті голови облради Михайла Рівіса (на знімку) про діяльність у сфері транскордонного співробітництва впродовж минулого року.

Зокрема, як інформує прес-служба облради, проведено низку заходів щодо залучення міжнародної технічної допомоги через програми Євросоюзу. До прикладу, комунальне підприємство «Агентство регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття» Закарпатської обласної ради» (АРР «Закарпаття») підписало грантову угоду щодо проекту «Світ Карпатських Розет» програми «Польща—Білорусь—Україна». Бюджет становив майже 30 тисяч євро. Його реалізацію розпочато у вересні минулого року. Визначено пріоритетні цілі на найближчий рік, проведено консультації з експертами.

Інший цікавий проект — «Підтримка інновацій у Дунайському регіоні за допомогою знань та управління інтелектуальною власністю» (KnowING) — стартував у липні 2018 року. Проект реалізується АРР «Закарпаття» спільно з партнерами зі Словенії в рамках грантової програми Стратегія Європейського Союзу для Дунайського регіону. Бюджет — 50 тисяч євро. Специфіка грантової програми «Дунайська стратегія» полягає в тому, що ЄС відшкодовує 85 відсотків витрачених коштів уже після завершення проекту. Розпочати проект вдалося після здійснення підготовчих робіт — реєстрації в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України та проведення консультації з експертами з питань права інтелектуальної власності.

У рамках великого кола проектів програми «Угорщина—Словаччина—Румунія—Україна» АРР «Закарпаття» стало аплікантом спільно з Європейським об’єднанням територіального співробітництва «Тиса» (ЄОТС «Тиса») і Агенцією регіонального розвитку міста Ніредьгаза в проекті: «Нуль відходів: теорія для всіх, практика для кожного». Бюджет агенції у цьому проекті — 686 тисяч євро.

Співпраця з угорськими партнерами стала особливим форматом у галузі транскордонного партнерства. Багато спільних проектів стосується збереження історичної та культурної спадщини, а також у сфері туризму та охорони довкілля Закарпаття.

Проект «Соляний шлях» має на меті вивчення і відновлення замків, що колись входили до мережі так званого Соляного шляху на території Закарпатської та сусідньої угорської області Саболч-Сатмар-Берег. Зокрема, йдеться про реконструкцію вулиці Замкової в Хусті, розроблення проектно-кошторисної документації для Вишківського, Королевського та Квасівського замків, а також промоційні заходи. Бюджет агенції — 146 тисяч євро.

Спробою впровадити в життя новітні інформаційні технології стане проект «Доповнена реальність в туризмі — розвиток туризму за допомогою передових ІТ-технологій», який підготовлено спільно з департаментом економічного розвитку і торгівлі Закарпатської ОДА та IFE Hungary. Бюджет агенції у проекті — 134 тисяч євро.

Ще один план у сфері впровадження сучасних технологій дасть змогу покращити якість навчання в окремих навчальних закладах краю. Так, проект «Virtual Reality Unites Carpathians: Interactive School Laboratories» подано в рамках програми «Румунія—Україна» і спрямовано на закупівлю обладнання для декількох шкіл Тячівського району. Бюджет української сторони — майже 150 тисяч євро.

Також у рамках згаданої програми є проект реставрації будівлі обласної філармонії (колишня синагога). Бюджет гранту становить майже 500 тисяч євро, співфінансування, необхідне для реалізації проекту, — приблизно 310 тисяч євро.

У рамках Програми транскордонного співробітництва Польща—Білорусь—Україна («PL-BY-UA») планується реалізувати два важливі для Закарпаття проекти. Один стосується збереження і промоції сакральної дерев’яної культури Карпатського регіону як ключових об’єктів культурно-історичної спадщини. Інший — збереження культурного феномену «Карпатської ватри».

Ужгород.

Фото прес-служби облради.