На сесії Одеської міської ради було ухвалено Комплексну програму збереження та розвитку історичного центру міста на 2019—2021 роки. Ця програма є продовженням роботи міської влади, що її проводили в попередні роки зі збереження історичної забудови в центрі Одеси.

Відповідно до нової програми плановано проведення ремонтно-реставраційних робіт, капремонту фасадів і покрівель 197 будівель на вулицях Рішельєвській, Пушкінській, Преображенській, Маразліївській, Катерининській та інших центрального історичного ареалу Одеси. Також передбачено реставрацію будівля Старої біржі (Думська площа, 1) і комплексу Воронцовського палацу у Воронцовському провулку, 2.

Крім того, заплановано благоустрій бульвару Михайла Жванецького, проведення ремонтно-відновлювальних робіт дорожнього, тротуарного покриття по вулиці Гоголя й у Воронцовському провулку, а також капремонт тротуарів із встановленням пандусів по вулиці Дерибасівській.

Одним із напрямів Програми є капремонт і реставрація підпірних стін під бульваром Михайла Жванецького та Приморським бульваром. А також відновлення елементів історичного декору, частин пам’ятників, пошкоджених у результаті вандалізму й стихій, нанесення захисного антивандального покриття після проведення ремонтно-реставраційних робіт.

Реалізація програми розрахована на три роки, загальний обсяг фінансування становить трохи більш як 1,2 мільярда гривень.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

Одеса.