Перше місце серед молодих науковців на Всесвітньому конгресі з ортодонтії виборола лікар із Вінниці Ольга Козик (на знімку). Це вона разом зі своїм колективом з однієї з клінік дарує пацієнтам голлівудську усмішку. «Спочатку я вилікувала себе!» — каже лікар. Як це вдалося і як допомагає дорослим та дітям?

— Навіть під час відпочинку працюю, бо отримую від цього велике задоволення.

Так, я носила в дитинстві пластини, а коли вже працювала ортодонтом — апарат біо-блок, і брекети носила, будучи лікарем. І що я отримала? Рівненькі зуби і чарівну усмішку, — щиро зізнається талановитий ортодонт Ольга Козик.

Перемогу вона здобула у номінації «Молоді вчені». Каже, у них до таких належать ті, кому не виповнилося 40. «А мені ще тільки 34!» Конгрес відбувався у Румунії, в містечку Яси. Організатором виступила Всесвітня федерація ортодонтії (WFO). «Високоякісна ортодонтія — погляд у майбутнє» — такою була тема дискусії науковців і практиків зі світовими іменами. Загалом виступили 86 доповідачів. І серед них — наша землячка Ольга Козик.

Ділитися знаннями й досвідом — це щастя

Ольга пам’ятає здивований вираз обличчя президента конгресу професора Ірини Зету. Вона тільки з третього разу зуміла прочитати прізвище вінничанки. «Так сталося, що наш державний прапор серед інших був першим у ряду, — розповідає пані Ольга. — Мабуть, неспроста. На його тлі я й сфотографувалася. У руках тримала три сертифікати — учасника, доповідача і за перше місце!» Каже, до перемоги йшла протягом десяти років.

Про те, що дав вінничанці Всесвітній конгрес, пані Ольга відповідає так: «Ділитися своїми здобутками, отримувати інформацію від найкращих спеціалістів з усього світу — це щастя!» Ольга згадує дискусії зі світилами ортодонтії — професорами з Німеччини, США, Японії. Каже, здорово ділитися знаннями, уміннями. Від цього виграють усі. Адже разом ми робимо людей здоровішими. Охоче прийняла пропозицію від професора з Японії Георга Анки обмінюватися досвідом. Уточнює, що японець є генеральним секретарем Всесвітньої асоціації міні-імплантологів.

— На таких заходах отримуєш масу нових знань! — наголошує лікар. — Їх я привезла з собою і вже ділюся зі своїми колегами, а також тими, хто приїздить до нас на офіс-курси з інших областей України. І не тільки. У нас навчаються фахівці з країн Балтії, Білорусі, Грузії, Казахстану, Молдови, Росії. Завдяки здобутим знанням вирішуємо завдання, які ще недавно здавалися непосильними.

Їхати вчитися готова хоч на край світу

Ольга Козик брала участь і виступала на Європейському конгресі Асоціації ортодонтів (EOS) у Великій Британії, на спеціалізованому зібранні у французьких Каннах.

— Завжди готова їхати хоч на край світу, витрачати немалі кошти, докладати неймовірних зусиль, долати труднощі, коли усвідомлюю, що навчання дасть більше можливостей краще лікувати наших пацієнтів, робити їх здоровішими, а отже, щасливішими, — каже пані Ольга. — До речі, українська стоматологія утримує лідируючі позиції у світі. У цьому переконалася під час спілкування із зарубіжними колегами. Те, що в нас у клініці з’являються нові методики, нові апарати, — також результат участі у таких зібраннях.

Співрозмовниця стверджує, що на одній із таких зустрічей вдалося досягти домовленостей про співпрацю. Невдовзі вінничани стануть очевидцями великого міжнародного проекту. Його мета — рівненькі зуби без видалень і хірургії; правильні прикуси без рецидивів: гармонійні й красиві обличчя.

Згадайте про нову методику

Декілька порад від Ольги Козик. Якщо вам чи вашій дитині порадять видаляти окремі зуби або зробити операцію задля того, щоб інші залишалися рівними, не поспішайте цього робити.

Головний акцент у сучасній стоматології — профілактика. Японці придумали електронний прилад, що передає на комп’ютер інформацію про те, в якому місці язик пацієнта. Він повинен постійно бути на піднебінні. Таке положення забезпечить і здорові зуби, і правильний прикус, і навіть здорове тіло.

Ось кілька характерних міркувань Ольги Козик:

«Кожне чергове досягнення використовую як трамплін до чогось нового».

«Що віддаєш іншим — те стократ повертається до тебе. Так моя енергія повертається до мене».

«Я велика оптимістка: спіткнулася, піднялася — йду далі».

«Аби бути здоровим, треба докладати багато зусиль».

«На пляжі можу пролежати не більш як півгодини. Навіть під час відпочинку працюю, бо отримую від цього велике задоволення».

Віктор СКРИПНИК.

Фото надано Ольгою КОЗИК.

Вінницька область.

ДОВІДКОВО

Ольга Козик — лікар у третьому поколінні. Очолює одну з клінік у Вінниці. З дитинства мріяла про медицину. Із золотою медаллю закінчила школу, з червоним дипломом — Вінницький медичний університет імені Пирогова. Вона — віце-президент Всеукраїнської асоціації міофункціональної терапії. Обрана до низки міжнародних організацій ортодонтів — Всесвітньої федерації (WFO), Європейської асоціації (EOS), Євро-Азійської асоціації (IOS), Американської асоціації (AAO) Міжнародної асоціації управління лицьовим ростом (IAFGG).

ДОВІДКОВО

В Україні 90% дітей мають нерівні зуби, неправильний прикус та зубні дуги. Про це повідомила президент Асоціації ортодонтів України професор Мирослава Дрогомирецька. Не краща ситуація й у нашому регіоні. Цей факт підтвердила Ольга Козик. Щороку 15 травня в світі відзначають День ортодонтичного здоров’я. У нашій державі він триває протягом тижня.