На знімку: Свято-Троїцький собор у Берестечку.

Громада Свято-Троїцього собору міста Берестечка, яка офіційно ще 22 січня перейшла з Московського патріархату в ПЦУ, 5 лютого, не дочекавшись ключів від настоятеля, у присутності поліції замінила усі замки, і люди увійшли до храму.

Від 20 січня настоятель собору протоієрей Дмитро Петрущак, попри те що люди більшістю висловилася за перехід парафії, не проводив богослужінь і не віддавав ключів.

— Понад сімдесят парафіян підписалися під актом про відкриття собору, — прокоментувала подію міський голова Берестечка Валентина Залевська. — Перед тим люди їздили і до священика, і до старости, але нікого не знайшли. Ми вчинили законно, щоб ніхто не мав підстав говорити про силове захоплення храму.

«Голос України» вже двічі писав — 16 і 29 січня — про ситуацію довкола цього собору. В першій із публікацій «Казацький край голосує за ПЦУ» зазначалося, що парафіяни хочуть, щоб настоятель ішов разом із громадою, але пролунала думка, що в разі відмови вони шукатимуть нового священика. Вочевидь, отець Дмитро свій вибір уже зробив.

Максим СОЛОНЕНКО.

Фото автора.