Вечірнє засідання 5 лютого

Депутатські фракції «Народний фронт» та Радикальної партії Олега Ляшка вимагали оголосити перерву. Голова Верховної Ради України Андрій Парубій надав слово для виступу голові фракції «Народний фронт» Максиму Бурбаку. Він повідомив про те, що Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження проти Віктора Медведчука. «Медведчук послідовно працює в інтересах Росії. Донедавна він мав у переговорному процесі, а може і досі має, напівофіційний статус буцімто для звільнення українських заручників, — сказав М. Бурбак. — Складно сказати, кого Медведчук більше представляв в цих переговорах: Кремль чи Україну?». Лідер фракції «Народний фронт» висловив думку, що діяльність таких діячів сприяє не звільненню, а захопленню нових українських заручників. Парламентарій також закликав Президента, як голову РНБО, запровадити санкції проти проросійських телеканалів в Україні. М. Бурбак також закликав депутатські фракції подати свої кандидатури до складу

Тимчасової слідчої комісії з розслідування втручання Росії у вибори Президента України.

Потім народні обранці продовжили розгляд питань з блоку науки і освіти. Прийнято постанову Верховної Ради про проведення 10 квітня 2019 року парламентських слухань на тему «Збалансований розвиток людського капіталу в Україні: завдання освіти і науки» (реєстр. № 9109). Доповідач, перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський, наголосив, що потрібна системна політика у галузі розбудови людського капіталу, щоб зупинити міграцію молодих високоосвічених людей, і щоб розвиток людського капіталу по регіонах був збалансований. «Освіченість — це є якраз соціальний ментальний імунітет української нації», — наголосив О. Співаковський.

Постановою доручено Кабінету Міністрів України підготувати і подати до Верховної Ради України інформаційно-аналітичні матеріали та пропозиції до парламентських слухань. До участі в парламентських слуханнях запрошено членів Кабінету Міністрів, представників міністерств та інших органів виконавчої влади, науковців, освітян, експертів, представників громадських організацій.

Проект постанови про Рекомендації парламентських слухань про становище молоді в Україні на тему «Формування та реалізація державної молодіжної політики в Україні в умовах децентралізації» (№ 7383) не набрав вдосталь голосів для схвалення.

За результатами розгляду відхилено і підготовлені до другого читання зміни до законодавства про захист економічної конкуренції щодо визначення органами Антимонопольного комітету України розміру штрафів за порушення законодавства про захист економічної конкуренції (№ 2431).

На початку засідання депутати привітали у сесійній залі парламенту студентів Новоодеського професійного аграрного ліцею з Миколаївщини. «Це молода опора нашої держави», — звернувся до молоді глава парламенту Андрій Парубій і побажав наполегливості у підкоренні нових вершин.