Всесвітня організація охорони здоров’я тварин (OIE) на підставі інформації, отриманої від головного ветеринарного лікаря Польщі, повідомила про виявлення у Польщі коров’ячого сказу, або губчастоподібної енцефалопатії великої рогатої худоби (ГЕВРХ).

Оскільки захворювання, виявлено в одному з господарств у Нижній Сілезії, віднесене до категорії «нетипової ГЕВРХ», а заражену одиницю було передано на забій та утилізовано, цей факт не мав жодного впливу на офіційну оцінку небезпеки ГЕВРХ у РП. В комюніке OIE наголошується, що «при визначенні офіційного рівня загрози ГЕВРХ «нетипова ГЕВРХ» не береться до уваги як стан, котрий вважається таким, що появляється спонтанно у всіх популяціях ВРХ з дуже низькою частотою».

В офісі головного ветеринарного лікаря країни пояснили, що такі ситуації трапляються «через певні проміжки часу» (останній подібний випадок у Польщі було зареєстровано шість років тому), тому виявлена ситуація «підлягає реєстрації», але «не має впливу на експорт польської яловичини на ринок ЄС та ринки третіх країн».

Тим часом, згідно з розпорядженням єврокомісара з питань охорони здоров’я та безпеки харчових продуктів Витяніса Андрюкайтіса, з понеділка і до 8 лютого в Польщі працює група інспекторів ЄК, яка вивчає справу нелегального забою хворої (запідозреної у захворюванні) худоби. За даними прес-секретаря ЄК Анки Падурару, м’ясо (окрім понад 20 пунктів у Польщі) потрапило до 14 країн ЄС, зокрема, до Естонії, Латвії, Литви, Іспанії, Португалії, Румунії, Словаччини, Чехії, Угорщини, Фінляндії, Франції, Швеції, Німеччини та через останню до Словенії. Словенські санітарні структури «перевіряють частину м’ясних напівфабрикатів, які потрапили до кебабів», не уточняючи, на предмет яких саме захворювань проводяться лабораторні дослідження. Посол Польщі у Словаччині (тут м’ясо потрапило до шкіл) мав зустріч з цього питання з міністром сільського господарства, у ході якої передав пояснення польського міністра сільського господарства щодо ситуації з м’ясом хворих корів. Було запропоновано організувати зустрічі представників ветеринарних служб, щоб дискусія відбувалась на рівні експертів. Однак після переговорів словацький міністр заявила журналістам, що не до кінця вірить запевненням польської сторони, оскільки раніше отримувала від неї гарантії, що «підозріле м’ясо не потрапило на словацький ринок», тому ставить питання про перевірку всіх польських боєнь. Словаччина зніме свою вимогу, коли польські ветеринарні лікарі будуть присутніми впродовж всього процесу отримання м’яса.

Нагадаємо, що скандал вибухнув минулого тижня після журналістського розслідування знімальної групи телебачення TVN, у якому на прикладі однієї з боєнь великої рогатої худоби в повіті Острув-Мазовецька задокументовано здійснення забою хворої худоби без нагляду ветеринарного лікаря та робиться висновок щодо ймовірності існування інших таких боєнь. Бойню-порушницю було оперативно закрито рішенням головного ветеринарного лікаря. У польській асоціації виробників м’яса повідомляють про скорочення експорту яловичини та різке падіння ціни на неї. Варто згадати, що Польща виробляє в рік 560 тонн яловичини, 85% якої експортує до Великої Британії, Іспанії, Італії та ФРН.