Кримська татарка Еміне Шихаметова з донькою.

Акцію на підтримку кримськотатарського народу та полонених українських моряків «Об’єднані прапором» провела українська громада у столиці Португалії.

На центральній площі Лісабона Праса ду Комерсиу розгорнули велике полотнище 3х4,5 м, на якому охочі учасники акції залишали свої побажання кримським татарам в окупованому Росією Криму. Місце для проведення акції, у самому серці столиці, муніципалітет Лісабона надав на прохання депутата столичної асамблеї Аліни Холл та низки українських громад. До речі, мати Аліни — Людмила Холл — українка за походженням, була серед учасників заходу і виступила з палкою промовою. Частина виступу була португальською мовою.

Проникливі поетичні рядки, адресовані кримським татарам, присвятила відома поетеса Оксана Максимишин-Корабель. У них згадуються пісня Джамали, завдяки якій вона стала переможцем пісенного конкурсу «Євробачення», а також сумні пісні про страшні часи депортації кримських татар з рідної землі. Перед присутніми виступив ще один наш поет Олександр Бригас. Зарубіжним туристам, які в той час перебували на площі, українці роз’яснювали, чому вони зібралися. У відповідь іноземці вигукували: «Слава Україні!».

«Крим — це Україна!» — такі слова лунали над площею після виступу представниці кримських татар Еміне Шихаметової. Молода жінка, яка нині проживає у далекій від Криму Португалії, прийшла на акцію разом з чоловіком і донькою. Каже, до сліз зворушена підтримкою її народу українською громадою. Разом з іншими пані Еміне співала українських пісень. Закінчили захід спільним виконанням «Молитви за Україну» Миколи Лисенка («Боже великий, єдиний, нам Україну храни»).

«Прапор нам передали з Великої Британії, — розповіла «Голосу України» координатор акції, голова асоціації «Відкрите серце» Валентина Тимчук. — Постійно контактували з головою правління Кримськотатарського ресурсного центру, членом Меджлісу Ескандером Барієвим. До проведення заходу долучилися організації українців «Янголи милосердя», «Світлиця», «Оберіг», асоціація «Alegria», Спілка української молоді, Християнського союзу.

Хвилюючий захід «Об’єднані прапором» розпочався в Києві у жовтні 2018-го. Відтоді стяг кримськотатарського народу побував в Австралії, на американському континенті, у низці країн Європи. Ми ж його передали до Іспанії, звідти він поїде до Італії, Греції... Передбачається, що знамено побуває у 27 країнах. До столиці нашої держави його допрявлять напередодні 26 червня — саме тоді відзначатимуть День кримськотатарського прапора. Тоді ж у Києві зберуться координатори акції з усіх країн».

Учасники акції підтримали українських моряків, які нині перебувають у полоні Кремля, вимагали від світової спільноти активніше впливати на Москву, аби визволити українців. У руках тримали плакати з написом «Stop Putin! Stop war!». Сотні людей спостерігали за тим, як українці принесли до річки Тежу у Лісабоні паперові кораблики жовтого і синього кольорів. За мить вони попливли по воді...

Тамара МОРОШАН.

Фото Олени ЛУЗІЯНІНОЇ.

Лісабон.