На сесії Млинівської районної ради важливе медичне етичне питання порушив депутат Григорій Шумейко: до нього начебто звернулися кілька мешканців населених пунктів Острожецької ОТГ зі скаргами на деяких лікарів Комунального неприбуткового підприємства «Млинівська ЦРЛ». Оскільки в Острожецькій райлікарні немає вузькопрофільних фахівців, мешканці сіл цієї громади змушені звертатися до млинівських лікарів. Однак у лікувальному закладі райцентру до «іногородніх» дехто начебто ставиться упереджено. Якщо інформація підтвердиться, депутат попросив головного лікаря лікувального закладу «розібратися» і вплинути на таких спеціалістів.

Головний лікар Віктор Ковальов (на знімку) гарантував: якщо інформація, озвучена Григорієм Шумейком, підтвердиться, то таких фахівців приведуть до притомного стану. Заодно він також озвучив інформацію: сума витрат Млинівської ЦРЛ на лікування мешканців сіл Острожецької ОТГ торік становила 1 млн 986 тис. грн, враховуючи кошти медичної субвенції і додаткової дотації. Жодному хворому з Острожецької ОТГ ні в робочий, ні в позаробочий час не відмовлено в наданні допомоги.

Водночас голові Острожецької ОТГ Тарасу Гордійчуку було скеровано 7 листів із проханням профінансувати витрати з Державної медичної субвенції на лікування хворих із сіл громади у Млинівській ЦРЛ. Острожецька ОТГ за лікування своїх людей повернула лише 700 тисяч гривень. Із цього гострого кута вдалося вибратися лише завдяки 1 мільйону 77 тисячам гривень додаткових коштів з обласного бюджету на покриття заробітної плати працівників Млинівської ЦРЛ.

На жаль, за словами Віктора Ковальова, і нинішнього року розпочинаються фінансові митарства за торішнім сценарієм. Голова Острожецької ОТГ після очної зустрічі з головним лікарем знову повторив: ми вам грошей не дамо, бо не маємо. Медична субвенція — це державні цільові кошти, які держава виділяє для населення тої чи іншої ОТГ для надання вторинного рівня медичної допомоги.

Для того щоб навести лад, головний лікар запропонував об’єднаним територіальним громадам укласти угоди про надання вторинної медичної допомоги з КНП «Млинівська ЦРЛ». До речі, решта ОТГ Млинівського району торік розрахувалися з лікувальним закладом у повному обсязі. Також, зважаючи на те, що Острожецька лікарня надає медичну допомогу частині мешканців сіл Ярославицької ОТГ і більш як десятку хворих із Млинівської ОТГ, Млинівська ЦРЛ готова компенсувати витрати колег з Острожця і на цю суму зменшити субвенцію Острожецької ОТГ для Млинівської ЦРЛ.

Млинів Рівненської області.

КОМЕНТАР ГОЛОВИ ОСТРОЖЕЦЬКОЇ ОТГ

А ось як прокоментував ситуацію голова Острожецької ОТГ Тарас ГОРДІЙЧУК (на знімку):

— У 2018-му наша ОТГ передала 700 тисяч гривень Млинівській ЦРЛ (це і медична субвенція, і власні кошти). Роком раніше (у 2017-му) Млинівська районна рада прийняла рішення про передачу Острожецької райлікарні в комунальну власність Острожецької ОТГ за умови підписання угоди про надання медичної додаткової дотації на 1 мільйон 350 тисяч гривень Млинівській ЦРЛ.

Якщо врахувати те, що ми переказали Млинівській ЦРЛ 700 тисяч гривень, і те, що Острожецька лікарня торік надала медичних послуг жителям Ярославицької ОТГ на понад 600 тисяч гривень і мешканцям Млинівської ОТГ на більш як 60 тисяч гривень, а нам вони нічого із цих сум не повернули, бо заплатили фактично нами зароблені кошти Млинівській ЦРЛ, то виникає справедливе запитання: чи правда те, що наша ОТГ не розраховується за надані Млинівською ЦРЛ медичні послуги жителям нашої територіальної громади?

Записала Олександра ЮРКОВА.