На знімку: міський голова Чернігова Владислав Атрошенко знайомиться з умовами практики учнів профтехучилища.

У Чернігові розпочали реалізацію першого пілотного проекту навчання за дуальною системою учнів ПТУ. Урочисто відкрито спеціально обладнану навчально-виробничу дільницю на чернігівському підприємстві «Сівертекс» (колишня фабрика «Сіверянка»). Тут здобуватимуть фах 30 учнів Чернігівського вищого професійного училища побутового обслуговування: майбутні кравці, швачки і конструктори-технологи.

Дуальна система — навчання у зв’язці з виробництвом. Адже нині роботодавці скаржаться, що не можуть знайти молодих і кваліфікованих слюсарів, токарів, електрозварювальників тощо. Тим паче, що обладнання на виробництвах оновлюється швидше, ніж програми навчання у профтехучилищах. Натомість у країнах ЄС дають під час навчання лише базовий рівень, а підвищенням кваліфікації молодих спеціалістів займається уже підприємство.

Міський голова Владислав Атрошенко у виступі перед майбутніми фахівцями виклав своє бачення розвитку легкої промисловості: «Легка промисловість для Чернігова може бути однією з точок зростання. Я нині бачу це по багатьох підприємствах, в які інвестують значні кошти. Історично Чернігів був містом легкої промисловості, тільки на одному «Чексілі» колись працювало майже вісім тисяч осіб. Але тепер одна з перепон для інвесторів — дефіцит підготовлених кадрів. Вона зумовлена, зокрема, певною відірваністю галузі професійно-технічної освіти від замовника, інвестора. Тому це прекрасний приклад того, як поєднали зусилля виробниче підприємство і освітній заклад».

Важливо, що підприємство не тільки навчатиме, а й платитиме стипендію — тисячу гривень на місяць. Майбутні спеціалісти ще й отримуватимуть зарплату після двох місяців навчання. Обіцяє «Сівертекс» подбати і про житло для тих, хто прийде працювати на виробництво. Тож майбутні спеціалісти та їхні батьки уклали тристоронні договори з училищем і підприємством про те, що після випуску учні залишаться працювати на цьому підприємстві.

Василь ЧЕПУРНИЙ.

Фото надано прес-службою Чернігівської міської ради.