«Це історичний день для Альянсу йро приєднання Македонії до Альянсу Македонії», — заявив у середу, 6 лютого, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг перед підписанням у брюссельській штаб-квартирі Протоколу про приєднання Македонії до Альянсу. Він також висловив сподівання, що всі країни НАТО в найкоротші терміни ратифікують цей документ, і в Брюсселі на площі перед будівлею організації вивісять прапор ще однієї держави, та заявив, що «двері НАТО залишаються відкритими для демократій, що поділяють ідеали Альянсу».

Потім підписи під Протоколом поставили представники всіх 29 країн, що входять до НАТО. Міністр закордонних справ Македонії, який був присутній на церемонії, дякував кожному, хто підписав документ. Він висловив особливу подяку Болгарії за те, що під час свого головування в ЄС вона привернула увагу європейської громадськості до проблем Західних Балкан і надихнула владу Македонії на залагоджування спору із Грецією. Це й відкрило шлях його країни до Альянсу.

За твердженням генсека НАТО Єнса Столтенберга, до ратифікації Протоколу парламентами всіх 29 країн Македонія отримуватиме запрошення для участі в усіх заходах організації. Він похвалив Скоп’є за підтримку миротворчих операцій НАТО в Афганістані й Косово, а також за участь у програмі Альянсу «Партнерство заради миру».

Із цієї нагоди правляча партія Соціал-демократичний союз Македонії виступила із заявою, у якій зазначається, що країна одержує своє місце в найпотужнішому військовому союзі світу й це є історичним успіхом Македонії і кожного її громадянина. «Після багатьох років ізоляції, регресу й невідомості Македонія сяде за один стіл із країнами демократичного світу. Вступ до НАТО гарантує Македонії не тільки безпеку й стабільність, недоторканність наших кордонів, а й значні економічні вигоди для громадян — збільшення інвестицій, більше грошей, економічне зростання. Підписання Протоколу є визнанням нашого прогресу в проведенні реформ, рішучості, успіхів у міжнародній політиці й вирішенні існуючих проблем, вибудовуванні дружніх відносин із сусідами та всім демократичним світом. Цього вдалося добитися під керівництвом уряду, сформованого СДСМ», — наголошується у заяві.

Голова основної македонської опозиційної партії ВМРО-ДПМНЄЕ Християн Міцковскі також, крізь зуби, визнав і привітав «успіх Республіки Македонія». Але й докоряє Зорану Заєву, зазначивши, що цього він досяг «в негідний спосіб». На його думку, прем’єр «торгував тим, за що багато поколінь платили високу ціну — своє життя і робив це негідно». «Але ми вітаємо будь-який процес, який може привести до поліпшення життя наших громадян», — заявив головний опозиціонер.

До слова, того самого дня у ЄС привітали підписання Протоколу й анонсували, що вже цього літа розпочнуться переговори про членство Республіки Північна Македонія в Європейському Союзі.