Електронна версія грецької газети Kathimerini повідомила, що в п’ятницю в комісії парламенту з оборони та закордонних справ схвалили Протокол про приєднання Колишньої югославської Республіки Македонія під новою назвою Республіка Північна Македонія до НАТО. Потім цей документ надійшов на обговорення всіх депутатів. Учора після закінчення дебатів, які очікувалися бурхливими, мало відбутися голосування щодо нього, однак, коли верстався номер, чи відбулося воно і з яким результатом, відомо не було.

Ще до початку дебатів лідер партії «Незалежні греки» Панос Камменос почав агітувати колег від інших політичних сил за те, щоб ті вимагали від спікера ухвалювати рішення кваліфікованою більшістю. Тобто, з 300 депутатів 180 повинні дати згоду на ратифікацію Протоколу про приєднання Республіки Північна Македонія до НАТО. В такому разі в прихильників Ципраса в парламенті голосів не вистачить. На це й розраховує Камменос, який ще недавно в уряді Ципраса займав посаду міністра оборони й залишив її минулого місяця через незгоду з Преспанським договором. На його переконанням, цей документ «поступається суверенними правами Греції» на користь сусідньої країни.

Грецькі політологи були впевнені, що спікер проігнорує цю пропозицію опозиції, бо Греція в цьому випадку виставить себе на посміховище. Адже вже й представники всіх країн — членів НАТО поставили підписи під документом, що відкриває Македонії шлях до Альянсу. Давати задній хід просто пізно й непристойно.

Зараз лише Москва, з-під носа якої йде ще одна балканська країна, засуджує цей процес і намагається не тільки применшити його значення для Європи, а й внести розкол між Брюсселем і Вашингтоном. Так, голова комісії з міжнародних відносин Ради Федерації Костянтин Косачов заявив, що підписання Протоколу про приєднання Македонії до НАТО лише символічний акт. Він важливий тільки для Альянсу в його зіткненні з Москвою, яка виступає проти розширення цього військово-оборонного блоку на схід. «Це всього лише символічний, а не практичний крок, якщо мати на увазі те, що йдеться про таку невелику країну, котра не становить ніякої цінності для НАТО. Але це все одно важливо для Альянсу в його зіткненні з Росією, яка постійно говорить про деструктивну роль НАТО, що є залишком холодної війни». А далі путінський політик робить спробу протиставити рішення країн — членів НАТО думці президента США Дональда Трампа. Мовляв, «офіційні особи Альянсу в Брюсселі хочуть показати Вашингтону, що в НАТО все добре й блок розширюється», всупереч думці Трампа про те, що Альянс потребує перебудови. Косачов навіть зробив прогноз, що приєднання до НАТО не принесе добра ні Македонії, ні європейській безпеці. «Нинішнє покоління європейських політиків не можуть зрозуміти цього й постійно намагаються за рецептами 20-го століття вирішувати проблеми в 21-му столітті», — заявив Косачов. Очевидно, він забув, що його кремлівський патрон, а за ним і вся політична еліта Росії проблеми нинішнього століття вирішують за зразком розбійників далеких років, і анексія Криму та вторгнення в Донбас — яскравий тому приклад.