В обласному центрі презентували другий документальний фільм із циклу «100 років Українській революції. Полтавщина». Його створила творча група регіонального осередку Національної спілки кінематографістів.

У 35-хвилинному фільмі, знятому на замовлення департаменту інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю ОДА, йдеться про події 1918 року. Саме тоді на теренах краю найчастіше змінювалася влада. До того ж ворогували між собою та поборювали один одного не лише представники проукраїнських і російсько-імперських сил, а й провідники нібито патріотичних об’єднань, які мали різні погляди на шляхи розвитку нашої держави...

Чого варта лише історія політичного злету й падіння гетьмана Павла Скоропадського, якому автори згаданої стрічки приділяють чільну увагу. За словами продюсера й редактора, відомої полтавської журналістки Наталії Іванченко, творці фільму прагнули показати, як важко було 100 років тому виборювати нашу Незалежність і як легко вона втрачалася внаслідок зовнішнього тиску та внутрішнього розбрату. Тож із буревіїв столітньої давнини сьогоднішні політики мають винести найважливіші для себе уроки. Пам’ятаючи, що у щоденнику тієї Української революції «двійок» уже не виправиш...

Головним науковим підґрунтям для авторського колективу були архівні й інші документи, а також свідчення та спогади очевидців. Насамперед ті, що переповідалися чи записувалися власноруч, як то кажуть, по гарячих слідах буремних подій. До того ж однаково цінними стали нотатки та роздуми видатного письменника Володимира Короленка, котрий у той час жив у Полтаві, й унікальний «Щоденник» місцевого лікаря Олександра Несвіцького, і спостереження за калейдоскопом революційних змін пересічних земляків.

Увиразнити їх і зробити ближчими до сучасних глядачів допомогли полтавські актори Богдан і Ольга Чернявські. Вдало доповнює візуалізацію минувшини використана досвідченими фахівцями кінохроніка. До речі, ця стрічка ще не завершує цикл, присвячений подіям Української революції на Полтавщині. На її презентації автори повідомили про те, що вже пишуть сценарій і готуються до зйомок третього фільму.