У селі Шабалинові Коропського району меморіальну дошку письменнику, журналісту, культурному та громадському діячу часів Української Народної Республіки Федору Дудку на фасаді місцевого Будинку народних традицій і дозвілля відкрили раніше. А тепер провели її освячення, що його здійснив архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) (на знімку).

Федір Дудко був активним учасником української революції 1917—1921 років, автором романів «Прірва», «Великий гетьман», повістей «Чорторий», «В заграві», «Квіти і кров» тощо.

Вшанувати пам’ять видатного земляка зібралися небайдужі односельчани, представники органів влади та духовенства, культурні й громадські діячі.

«Які б негаразди нас не оточували, але ми, українці, повинні завжди пам’ятати, що маємо свою землю, свою віру, свою мову, і саме їх треба відстоювати, — наголосила заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова. — Коли людина знає і цінує своє коріння, її ніхто не поневолить. Дехто вважає: щоб народ перестав вірити у свою самостійну державу, достатньо, як написав у своїй книзі «Отаман Крук» Федір Дудко, просто взяти і замалювати у мізках людей історичну правду. От тільки рано чи пізно та фарба відпаде і пам’ять до народу повернеться».

Цього ж дня у Коропському будинку культури відбулася презентація книги Федора Дудка «Отаман Крук». Захід прикрасила капела бандуристів ім. О. Вересая обласного філармонійного центру фестивалів і концертних програм.

Чернігівська область.

Фото надано Коропською РДА.