У Белграді та 16 інших великих містах Сербії у вихідні відбулися нові протести під девізом "Один з п'яти мільйонів" проти правління президента Александра Вучича і його Прогресивної партії. Цей заклик народився після того, як Вучич заявив, що не піде у відставку, навіть якщо цього зажадають п'ять мільйонів сербів.

У столиці протестувальники пройшли маршем повз президентські й парламентські будівлі, а також сербську суспільну телекомпанію RTS. Вони несли плакати із закликами: "Серби, прокиньтеся", "Повстання", "Це -- почалося", "Я -- не дурний". Вони закликали Вучича піти у відставку, а також вимагали припинити політичні переслідування опозиціонерів, не загрожувати журналістам і не тиснути на ЗМІ.

Цього разу протестувальники провели акції біля будівлі факультету філософії столичного університету. З вантажівки, яка слугувала імпровізованою трибуною, до протестувальників звернувся відомий сербський письменник Марко Відойкович. Як повідомляє сербська газета "Данас", він заявив, що сьогодні живе в кошмарі, як і більшість громадян Сербії, і є "заручником Александра Вучича". Закликав сербів не розслаблятися, як це було 5 жовтня 2000 року, коли нарешті скинули колишнього диктатора Мілошевича, і продовжити протести до остаточної відставки Вучича.

Протести в Белграді відбуваються уже десяту суботу. Вперше протестувальники вийшли на масову акцію 8 грудня. Приводом стало звіряче побиття 23 листопада лідера Лівої партії опозиціонера Борко Стефановича в місті Крушевац. Опозиція вважає, що напад був "замовлений" діячами Прогресивної партії. Цей злочин дотепер не розкрито.

Письменник Відойкович на мітингу зізнався, що є випускником юрфаку Белградського університету, тому може стверджувати, що цей навчальний заклад -- "збіговисько неймовірного сміття й парадоксальної злочинності". За його словами, «найкращий студент (так називають Вучича. -- Ред.) тепер переконує всіх, що в країні все прекрасно, і намагається бензином погасити пожежу в Сербії, яка вже охоплена полум'ям". Літератор заявив, що серед випускників юрфаку є і шановані юристи, які підтримують протести в Сербії. Він закликав їх позбутися "гіпнозу Вучича" і відкрити кримінальні справи проти цієї "банди".

Як повідомили в понеділок усі сербські електронні ЗМІ, депутати від опозиційного Союзу Сербії заявили, що бойкотуватимуть засідання парламенту країни. Представники Союзу Сербії не братимуть участі й у роботі місцевих органів влади доти, поки Вучич не виконає вимоги протестувальників і в країні не відбудуться чесні й вільні президентські та парламентські вибори.