У Кодимському районі Одеської області мають намір побудувати саркофаг для непізнаних засобів захисту рослин, які роками накопичувалися на території Лабушнянської сільради. У реалізації проекту готова взяти участь низка агрофірм.

Відомо, що отрутохімікати залишилися від діяльності колишніх колгоспів. Небезпечне звалище негативно впливає на екологічну ситуацію в регіоні. Керівництво району запевняє, що протягом багатьох років намагалося розв’язати проблему численними зверненнями в Одеську ОДА, облраду. Але...

— В Україні немає підприємства, яке займалося б утилізацією небезпечних відходів. Тому єдиний вихід — законсервувати шкідливі речовини, створивши навколо саркофаг. Це кардинально змінить екологічну ситуацію не тільки Лабушнянської територіальної громади, а й району в цілому, — зазначив голова Кодимської РДА Геннадій Гладенький.

У селі Лабушне законсервовано 33 тонни отрутохімікатів. Загалом на складах в Одеській області перебуває понад 554 тонни непридатних пестицидів і отрутохімікатів. Таких небезпечних складів немає тільки в п’ятьох районах області — Балтському, Ренійському, Роздільнянському, Татарбунарському і Захарівському.

Одеська область.