У місцевих соцмережах пройшло непомітне повідомлення: на контрольно-пропускному пункті підконтрольної «ЛНР» Станиці Луганської помер 68-річний дідусь. Причина для тутешніх місць звичайна — чоловік стояв у черзі на проїзд за межі «ЛНР». На український бік по пенсію. Він став 12-м у цьому році, хто зустрів свою смерть на КПВВ. Діагноз у всіх однаковий — серцевий напад: хворі пенсіонери тисячами намагаються потрапити на український бік, щоб отримати виплати. Не всі витримують таку подорож: багатогодинні черги, морози, дощі, сніг, вітер. Не кожен здоровий це витримає, не те що пенсіонер.

Це плата за намагання ватажків сепаратистів і їхніх кремлівських кураторів вийти зі складу України. Населення Луганської та Донецької областей запевнили, що Росія чекає не дочекається, коли Донбас приповзе до неї й попроситься в російську сім’ю.

На ділі ж вийшло, що їм просто забаламутили голову. Виявилося, що Донбас не надто й потрібен Росії, кремлівські правителі чіпляються за нього, щоб тримати Україну на гачку, а то, не дай Боже, вона піде в Євросоюз чи ще гірше — у НАТО. А кремлівського правителя навіть від однієї цієї думки перекошує від люті, адже він думає, що Україна має бути слухняною, іти слід у слід. Не смикатися. Для більшої переконливості кремлівські пропагандисти невпинно повторюють, що ми — братні народи й країни. Гарні брати, нічого не скажеш: відшматували Крим, а тепер крокодилячою хваткою вчепилися в Донбас! Мати таких «братів» і ворогу не побажаєш. У результаті «братньої» любові на Донбасі вже загинуло понад 10 тисяч мирних жителів, зруйновано тисячі будинків, мости, дороги та інші об’єкти. Скорботний список загиблих продовжують пенсіонери на контрольно-пропускних пунктах і на розставлених мінах. Усе це нагадує колишні звичаї деяких східних народів, які відвозили своїх немічних, ще живих людей похилого віку у долину смерті, залишали їх там на поталу диким звірам. У «ЛНР»/«ДНР» таку роль відіграють КПВВ. Це цілком цивілізований спосіб винищення стареньких.

Мал. Віктора СТАРОВА.