Слідчі Державного бюро розслідувань повідомили про підозру працівнику Подільського управління поліції Києва у перевищенні влади або службових повноважень, що супроводжувалося насильством. Таку інформацію оприлюднила прес-служба бюро.

«За результатами досудового розслідування встановлено, що працівник поліції, ображаючи особисту гідність одного з активістів, умисно вчинив дії, які явно виходять за межі наданих йому прав та повноважень і супроводжувалися насильством. У разі доведення вини поліцейському загрожує покарання на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років», — зазначили там.

Нині вирішуються питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та відсторонення його від посади.

Своєю чергою адвокат затриманих активістів Віктор Мороз заявив, що встановити особи правоохоронців, які, можливо, перевищили владу під час затримання активістів у столиці, буде важко, бо вони ховали жетони та номери на шоломах. За його словами, вартові порядку всіляко уникали ідентифікації. «При них не було жетонів, вони не називали своїх прізвищ і навіть номери на шоломах приховували за комірцями. Тому буде складно їх ідентифікувати, але працюємо над цим разом із ДБР», — зазначив адвокат.

Нагадаємо, у Києві 9 лютого під час акції «Хто замовив Катю Гандзюк» між активістами та поліцією сталися сутички. В результаті зіткнень понад 40 осіб затримали та доправили до Подільського управління поліції. Після проведених першочергових слідчих дій усіх активістів відпустили. Правоохоронці розпочали розслідування трьох кримінальних проваджень — за ч. 2 ст. 345 («Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу»), ч. 1 
ст. 341 («Спроба захоплення державних будівель») та ч. 4 ст. 296 («Хуліганство») Кримінального кодексу України. Вилучені в активістів речові докази направлено на експертизу. За її результатами правоохоронці дадуть додаткову правову оцінку.