Футбол. Завтра два наші клуби проведуть перші матчі 1/16 фіналу Ліги Європи. Київське «Динамо» зіграє в гостях у Піреї проти одного з найіменитіших грецьких клубів «Олімпіакоса».

Звичайно, суперник киян має певну перевагу — в ігровій практиці. Греки без тривалих перерв виступають у національному чемпіонаті. І, либонь, не варто пояснювати різницю між офіційними і контрольними поєдинками.

Нас особливо цікавить, у якому стані динамівці підішли до цього вкрай серйозного іспиту. Обсяг роботи вони виконали величезний. Але в ігровому плані кияни не вразили. Тренерський штаб не запропонував чогось нового в тактиці.

В окремих матчах упевнено і злагоджено «біло-сині» зіграли в обороні. Всі ми очікували результативної гри від новачка команди, іспанського форварда Франа Соля. У тому, що він класний гравець, мало хто сумнівається. Але поки що не використовуються його найкращі якості. І найприкріше те, що він постійно перебуває на «голодному пайку». Півоборонці мало балують його гострими передачами. А його стихія — гостра гра в карному майданчику суперника.

На зборах чотири м’ячі забив нападник Назарій Русин, зарекомендувавши себе з кращого боку. І от питання: чи наважиться Олександр Хацкевич поставити його на матч у четвер?

Утім, київський клуб мав п’ять днів для конкретної і цілеспрямованої підготовки до поєдинку з «Олімпіакосом». Можливо, Хацкевич і його штаб приготували дієвий план на матч у Піреї. І донесли його до підопічних. Нехай буде так.

А вчора футболісти «Динамо» провели останнє тренування в Марбельї, пообідали і вилетіли до Афін.

Матч на стадіоні «Георгіос Караїскакіс» у Піреї «Олімпіакос» — «Динамо» розпочнеться о 19:55. Місцевий час і київський — аналогічні.

***

«Шахтар» сумлінно готувався в Туреччині, закладав підвалини фізичної підготовки, награвав склад у спарингах. І готовий докласти всіх зусиль, щоб успішно зіграти проти німецького клубу «Айнтрагт» із Франкфурта-на-Майні.
Паулу Фонсека:

— Задоволений нашими зборами. Головне для мене — це ігровий час, який отримали всі без винятку. Результати спарингів не завжди радували, але це не найважливіше, адже вся увага була зосереджена на діях команди на полі. Ми не хотіли, щоб до матчу 14 лютого гравці підійшли з фізичною втомою. Тому не сумніваюся, що «Шахтар» буде в тонусі.

Тренер сказав кілька слів і про молодих гравців:

— Манор Соломон — чудове придбання для нас. Він адаптувався до нашого стилю гри і вимог. Виконавець із такими характеристиками дуже потрібен нам. У нього хороший дриблінг, точні передачі, він добре розуміє, що треба робити на полі. Це при тому, що Манор нещодавно приєднався до нас. 19-річний гравець немов потрапив в іншу реальність. Йому ще потрібен час, але не сумніваюся, що він — дуже сильний конкурент в атаці.

Щодо Валерія Бондаря, то він залишиться в команді. Цей оборонець мені подобається характером і розумом. У спарингах він діяв дуже якісно.

***

— На скільки відсотків «Айнтрагт» тепер грає в той футбол, який вам хотілося б бачити? — запитали наставника німецької команди Аді Гюттера.

— Ми не «Реал», «Барселона», ПСЖ чи «Баварія». Ми — «Айнтрагт», і в нас є власний стиль. Завжди можна вдосконалюватися. Однак ми вже досягли дуже хорошого рівня. Хочемо зберегти його і вдосконалитися ще відсотків на 10. Не можу з упевненістю сказати, що нам це вдасться. Але маю хороше передчуття.

— У Лізі Європи «Айнтрагт» зіграє з донецьким «Шахтарем», який провів останній офіційний матч аж 12 грудня. Це перевага для вашої команди?

— Звісно, коли ти ще не в ігровому ритмі, може бути складно. Та з другого боку, вони провели насичені збори в Туреччині з великою кількістю контрольних матчів. Це хороша команда. Я знаю «Шахтар», бо грав проти нього два роки тому з «Янг Бойз».

Шанси — 50 на 50. У гостях ми повинні заробити хороший гандикап для матчу-відповіді...

Зустріч «Шахтар» — «Айнтрагт» відбудеться в Харкові на ОСК «Металіст». Початок о 22:00.

Підготував Геннадій БРАНИЦЬКИЙ.