Президент Петро Порошенко закликав власників автомобілів з іноземною реєстрацією скористатися останніми днями дії пільгового періоду для легалізації таких транспортних засобів.

«Чому це так важливо для мене як для Президента? Тому, що йдеться про наповнення Пенсійного фонду, до якого вже зараз надійшло п’ять мільярдів гривень», — наголосив глава держави під час наради щодо підсумків дії закону, який дозволяє легалізувати ввезені з порушенням митного та податкового законодавства автомобілі з європейськими номерами.

«Зараз темп хороший», — сказав П. Порошенко та нагадав, що дія законодавчої норми про пільговий період розмитнення автомобілів на «євробляхах» завершується 22 лютого, тож у їхніх власників залишилося менше 10 днів.

Водночас Президент зазначив, що показники надходжень до Пенсійного фонду є значно вищими від прогнозованих, бо під час планування можливих доходів фахівці були дуже обережними та песимістичними. «Це дає нам можливість вирішити питання індексації тих пенсій, які не були проіндексовані у 2015-2016 роках через воєнні та бюджетні обставини», — підкреслив глава держави.

Враховуючи це, Президент запропонував Прем’єр-міністру Володимиру Гройсману та голові Пенсійного фонду Євгену Капінасу внести пропозиції щодо індексації пенсій. «Зараз, коли ми вже бачимо певні позиції, треба підготувати пропозиції щодо тих, хто перш за все постраждав — це пенсіонери, які отримують мінімальну пенсію. Щоб ми знайшли можливість використати кошти, які надходять від розмитнення автомобілів, для розв’язання цієї гострої і болючої соціальної проблеми», — зазначив П. Порошенко.

Звертаючись до присутнього на нараді в. о. заступника голови Державної фіскальної служби Віктора Кривіцького, Президент закликав надавати зараз пріоритет тим, хто звертається з питання легалізації «євроблях», оскільки кошти від оформлення спрямовуються до Пенсійного фонду.

Фото president.gov.ua

ДОВІДКОВО

Державна фіскальна служба повідомила, що за митне оформлення автомобілів з іноземною реєстрацією громадяни вже сплатили понад п’ять мільярдів гривень. Кількість оформлених з 25 листопада 2018 року по 6 лютого 2019 року транспортних засобів становить 80,1 тисячі штук.

Найактивніше громадяни оформляють транспортні засоби у місті Києві — майже 13,2 тисячі автомобілів, Волинській — 10,2 тисячі, Чернівецькій — 7,2 тисячі, Львівській — 6,8 тисячі та Закарпатській області — 6,8 тисячі автомобілів.
ДФС нагадує, що 22 лютого 2019 року спливає термін пільгового періоду застосування ставки акцизного податку (понижуючий коефіцієнт 0,5) для митного оформлення автомобілів з іноземною реєстрацією. Після цього часу власники таких авто сплачуватимуть акцизний податок за повною ставкою.