«Три роки поспіль уряд вчасно інформує громадськість про зроблене та звітує перед парламентом», — сказав під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів прем’єр Володимир Гройсман та зауважив, що цей документ не просто перелік виконаних завдань, а своєрідна ретроспектива змін, результатом яких стало стабільне економічне зростання упродовж останніх 12 кварталів.

За словами глави уряду, зростання ВВП у 2018 році становитиме не менше 3,2%, а інфляція не перевищить 10%. «Це дуже оптимістичний показник, який свідчить, що й нинішнього року стабільність національної валюти та цін перебуватимуть на прийнятному рівні», — сказав він та підкреслив, що цих показників було досягнуто за рахунок збалансованої бюджетної політики, адже минулорічний дефіцит бюджету при плані у 2,4% становив 1,7%. При цьому доходи Держбюджету-2018 порівняно із 2017 роком зросли на 17%, а до 2016 року — в 1,5 разу. Валютні резерви за підсумком року становили 20,8 млрд доларів, що є найвищим показником за останні п’ять років.

Водночас глава уряду виокремив той факт, що у 2018 році було збудовано та реконструйовано 987 об’єктів виробничого призначення, що свідчить про формування сприятливого ділового клімату. І саме з цією метою уряд скасував понад 700 застарілих нормативних актів, які тільки створювали бар’єри для підприємців, та запровадив ризико-орієнтований підхід до системи нагляду.

Зусилля із просування українських товарів на світові ринки дозволили за 11 місяців минулого року довести обсяг нашого експорту майже до 54 млрд доларів, і при цьому частка експорту до ЄС зросла до 43%. А внаслідок зростання експорту та боротьби з контрабандою за рік митні платежі зросли на 53,2 млрд гривень. До речі, нині майже 40% валютної виручки забезпечує експорт аграрної продукції.

Торік також збільшувалася мінімальна та середня зарплати. «Коли ми прийшли працювати, мінімальна зарплата відповідала 53,5 долара, а нині її підвищено втричі — до 150 доларів. Це ще небагато, але втричі більше, ніж було, але щонайменше вдвічі менше, ніж має бути», — сказав В. Гройсман та зауважив, що це також дало поштовх до збільшення середньої зарплати в цілому по року до 8,8 тис. гривень, але в грудні вона вже становила понад 10,5 тис. гривень. Також в 1,5 разу зросла середня пенсія і нині уряд розглядає питання її підвищення для тих, хто має мінімальну пенсію.

Не оминув прем’єр і питання медичної реформи. «Сьогодні ми чуємо багато різних оцінок, але люди критикують не те, що ми зробили, а те, чого не було зроблено протягом попередніх десятиліть», — зауважив він та запевнив, що, продовжуючи впровадження системних змін, ми отримаємо зовсім нову якість медицини. Бо вже сьогодні понад 25 мільйонів українців обрали сімейного лікаря, 97% комунальних закладів охорони здоров’я уклали договори з Нацслужбою здоров’я, збільшуються зарплати лікарів та медперсоналу, працює програма «Доступні ліки», створено мережу кардіоцентрів та ін.