«Вище керівництво Росії зробить усе можливе, щоб використати наші вибори, втрутитися в їх процес, повпливати на результати виборів і привести до влади вигідних для Росії політиків і політичні сили». На цьому наголосив начальник Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ Олександр Климчук.

Основний акцент, за інформацією Служби безпеки, російські спецслужби робитимуть на гібридну агресію: на кібератаки, атаки на об’єкти критичної інфраструктури, а також другий вектор — інформаційні впливи, фейкові новини та атаки на інформаційний простір України.

«Наявна інформація свідчить, що спецслужби Росії готують потужні кібератаки під час виборів та напередодні виборів. Вони можуть проходити не тільки в електронні системи безпосередньо Центральної виборчої комісії, а можуть атакувати будь-які об’єкти критичної інфраструктури, такі як транспорт, зв’язок, фінанси і енергетика», — повідомив О. Климчук. Проте, за його словами, Україна готова до таких атак.

«Лише за минулий рік було заблоковано майже 300 кібератак. Деякі з них за своїми наслідками могли бути не менші, ніж вірус Petya A — зокрема й атака на енергетику», — сказав він.

Нині у ЦВК створюється спеціальна робоча група за участю СБУ та Служби спеціального зв’язку, яка проведе детальний технічний аналіз та аудит систем ЦВК, запустить їх в експлуатацію — і потім цілодобово забезпечуватиме безпеку систем Центрвиборчкому.

Що стосується Державного реєстру виборців, то він, за словами О. Климчука, захищений. Адже не підключений у прямому сенсі до Інтернету — і в нього не можна втрутитися ззовні. Тим часом, технічні працівники ЦВК пройдуть відповідне кібернавчання.

Проте останнім часом, після блокування соцмереж «ВКонтакте» та «Одноклассники», противник переключився на Твіттер та Фейсбук.

«За останній рік було заблоковано майже дві тисячі фейкових акаунтів, було подано для санкцій майже 200 інтернет-сайтів, які пропагували російську ідеологію. Цього року подано ще 100 сайтів, найближчим часом указом Президента буде введено в дію рішення РНБО — і ці сайти буде також заблоковано», — повідомив представник СБУ.

Вл. інф.