Президент України Петро Порошенко, котрий перебував з робочою поїздкою в Одеській області, взяв участь у відкритті нової дороги (на знімку) в обхід районного центру Рені, а також відремонтованої траси М15 Одеса — Рені.

«Багато років обіцяли побудувати дорогу — в 2009 році, 2010-му, 2011-му, 2013-му, але нічого не робили... Сьогодні ми загалом завершуємо дуже важливий проект — будівництво дороги Одеса — Рені та об’їзної дороги. Це транспортний коридор, що з’єднує Одесу, Рені, кордон», — сказав глава держави на відкритті.

Петро Порошенко наголосив: «Раніше з Рені до Одеси потрібно було їхати сім-вісім годин, тепер можна добратися за три-чотири години», і додав, що якісна дорога сприятиме створенню нових робочих місць та інфраструктури, а також відкриє нові можливості для портів Ізмаїла та Рені. «Якщо на об’їзну дорогу навколо Рені чекали 10 років, то дорога Одеса — Рені побудована в 50-х роках і майже не ремонтувалася. Тому для Бессарабії, для півдня Одеської області це було питання життя і смерті», — зазначив глава держави.

Нині до дорожнього будівництва в Україні залучають кошти Європейського Союзу, які передусім йдуть на відновлення зруйнованої війною інфраструктури Донбасу, однак виділяються гранти й на будівництво доріг по всій Україні. Цього року на це виділено 55 мільярдів гривень.

Глава держави також повідомив, що домовився із владою Болгарії та Румунії про визначення місця для будівництва мосту через Дунай, щоб скоротити відстань від Одеси до Румунії та Болгарії.

В Ізмаїлі Президент також взяв участь у розширеній нараді з питань розвитку морегосподарського комплексу України. За словами П. Порошенка, портова галузь забезпечує 40 відсотків міжнародної торгівлі держави, а торік за обсягами вантажообігу портова галузь України посіла друге місце в Чорноморсько-Азовському регіоні.

При цьому він упевнений, що українські навчальні заклади здатні підготувати фахівців для реалізації амбіційних завдань з розвитку морегосподарського комплексу.

Також під час наради глава держави заявив, що статус України як морської держави буде збережено, незважаючи на російську агресію й анексію Кримського півострова. «Я наголошую: ми не допустимо окупації Азовського моря. Ми не допустимо окупації Керченської протоки. Ми забезпечимо виконання двосторонніх угод і міжнародних конвенцій про мореплавання, у тому числі й у Чорному та Азовському морях. Ми забезпечимо гарантії безпеки й захисту національних інтересів України», — заявив Петро Порошенко.

Одеська область.

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).