Минулої осені Карашинська сільська ОТГ, що у Корсунь-Шевченківському районі, відзначила першу річницю свого існування. Навіть за цей короткий час похмурі прогнози скептиків щодо нежиттєздатності «десятків об’єднаних бідняків» розвіялися, як дим.

— Це було закономірно, — ділиться голова Карашинської ОТГ Анатолій Пархоменко (на знімку). — Адже до процесу реформування ми підійшли виважено й обдумано. Спочатку вивчили досвід громад, котрі працюють в умовах децентралізації не перший рік, створили команду однодумців, розробили свою стратегію і тактику. До складу ОТГ увійшло десять сіл із населенням майже чотири тисячі осіб. Те, що села невеликі, нас не бентежило. Бюджетоутворюючі підприємства, що працюють на території ОТГ, — економічно міцні, стабільні, і ми розраховували на їхню допомогу. Крім того, визначили для кожної сільської громади тільки їй притаманну особливість і мотивували активних людей на створення своїх проектів та здобуття грантів.

Першою креативною ідеєю, яка згуртувала й надихнула жителів ОТГ, стало проведення етнофестивалю «Гарбуз-фест». На колоритний сільський захід приїхали гості не лише з Корсуня-Шевченківського та Черкас, а й з Києва, Полтави, Вінниці, інших обласних центрів та міст. Ініціатори гарбузового фестивалю показали альтернативу запозиченому заморському Гелловіну дотепними розвагами, пісенними барвами, щедрим частуванням. Запальне розмаїте дійство стало найоригінальнішим сільським святом Черкащини.

Цьогоріч об’єднана громада замахнулася ще на два фестивалі. Один відбудеться у селі з романтичною назвою Квітки. Саме тут, у роздоллі мальовничої природи, народився видатний український композитор Кирило Стеценко. Зберігся навіть батьківський будинок митця, у якому нині розташований меморіальний музей композитора-класика. «Квітки-фест» стане першим музично-екологічним фестивалем в області, а можливо, і в Україні. До його проведення влітку цього року наполегливо готуються запальні ініціатори, активісти ОТГ.

Ще один креативний фестиваль проведуть у селі Черепин восени. Свято буде міжнародним і називатиметься «Китай-фест». Чому така несподівана для Корсунщини назва свята? Тому, що у невеликому Черепині народився Григорій Кулішенко, радянський льотчик-ас, який став Народним Героєм Китаю. Торік Карашинську ОТГ відвідав Надзвичайний та Повноважний Посол КНР в Україні Ду Вей. Високий гість прибув вшанувати пам’ять героя, котрий здійснив подвиг під час антияпонської визвольної війни. За мужність і хоробрість Григорія Кулішенка китайці досі називають літаючим тигром. Громадська організація Черепина «Оберіг громади» отримала від уряду КНР п’ять тисяч доларів на розвиток музею Народного Героя Китаю, що діє у школі. Заплановано надходження ще 15 тисяч доларів — на створення пам’ятника Григорію Кулішенку у його рідному селі.

До слова, «Оберіг громади» очолює Наталя Кузка, людина ініціативна й завзята, такий собі «генератор ідей» Карашинської ОТГ. Осередок уже встиг виграти кілька грантів, закупив сушильні камери і розпочав виготовлення фруктової сушні. Найближчим часом Наталя Кузка з однодумцями планують здійснити навчальні поїздки до інших громад, аби перейняти досвід заготівельної кооперації, вирощування саджанців, створення «зелених садиб». Працюють тут також над розробкою туристичного маршруту «Навколо стародавнього Корсуня», аби мальовничі села Карашинської громади стали популярним місцем відпочинку та мандрівок.

У громаді сьогодні діють кілька успішних кооперативних та фермерських господарств. Серед них — сімейна ферма «Кізонька» у селі Глушки, про яку навіть знімали фільм на замовлення фундації Євросоюзу. Подружжя Ігор та Ольга Усики (на знімку) утримують понад сто кіз, виготовляють ексклюзивні сорти бринзи, сиру, йогурти з натуральними ягідними наповнювачами. Нині фермери працюють над тим, аби налагодити промислове виробництво екологічно чистої продукції, що користується великим попитом у замовників.

Карашинська ОТГ розпочала також здійснення унікального проекту «Включай активність — створюй успішну громаду». У всіх селах тепер почали активно діяти органи самоорганізації населення. Вдало підібрана форма роботи мотивує жителів, допомагає дбати про інтереси громади, сприяє розвитку контролю за якістю робіт на її території.

— Децентралізація дала нам необмежені можливості розвивати свою громаду, — констатує Анатолій Пархоменко. — Тим паче що люди вже сьогодні можуть оцінити всі переваги реформування. Раніше у місцевій школі температура взимку трималася на рівні  8—14 градусів тепла, сьогодні — більш як 20. Ми взяли амбітний курс на енергоощадність і термомодернізацію шкіл, дитсадків, ФАПів — уже частково їх впровадили. Сьогодні батьки школярів та вихованців дитсадків задоволені тим, що у приміщеннях, де перебувають їхні діти, тепло і затишно. Молодші школярі та дошкільнята отримують у нас безплатне харчування. Також активно розвиваємо таланти наших дітей, вони перемагають на районних та обласних олімпіадах. Виховуємо їх справжніми патріотами. Наш Квітчанський рій маленьких джур «Орли» — один із кращих у районі.

Жителі об’єднаної громади переконалися, що децентралізація — це бюджет у 14 мільйонів гривень власних надходжень. Це нові дитячі та спортивні майданчики, Wi-Fi у громадських місцях, утеплений ФАП, нові твердопаливні котли, модернізація шкіл та дитсадків, вуличне освітлення, щебеневі та асфальтні дороги. І це все за один рік. Чи не тому жителі сусіднього села Валява Городищенського району «сватаються» до успішної громади. Представницькі делегації сусідів з проханням приєднати їхній населений пункт до Карашинської ОТГ — найвища оцінка діловитості, наполегливості, завзяття ініціаторів та творців нового реформованого села.

Черкаська область.

Фото автора та з архіву родини Усиків.