Фестиваль української патріотичної пісні на честь загиблого на Майдані Героя України вінничанина Максима Шимка відбудеться 15 лютого у Вінницькому палаці дітей та юнацтва.

Захід організовано департаментом освіти міськради. У ньому візьмуть участь колективи і окремі виконавці загальноосвітніх шкіл. «Фестиваль сприятиме формуванню в молодого покоління почуття любові до рідної держави, патріотизму, поваги до героїчних традицій нашого народу, — каже директор міського департаменту освіти Оксана Яценко. — Учні мають знати імена тих, хто відстоював країну під час Революції Гідності, хто нині зі зброєю в руках захищає її незалежність у протистоянні з ворогом на Донбасі, хто віддав найдорожче — своє життя — заради нашого мирного дня. Серед них — наш земляк Максим Шимко».

— За Україну! Усі, хто може, їдьте в Київ! — цей допис Максима в соцмережі став останнім. Залишив він його 18 лютого 2014-го. Через два дні куля снайпера влучила йому в шию. Сталося це в той час, коли Максим рятував пораненого майданівця.

Розповідь про Героя Небесної Сотні, удостоєного найвищої нагороди України — Золотої Зірки — буде представлена на трьох виставках, їх презентують у залі, де відбуватиметься пісенне свято. На одній з них будуть особисті речі Максима, зокрема, обладунки і одяг, який він виготовляв особисто для участі у рицарських турнірах. Шимко був членом Клубу історичної реконструкції, брав участь у різноманітних фестивалях. Її підготували учні та вчителі міської школи  № 13, де навчався Максим, допомагала їм у цьому мати Героя Зоя Семенівна. Її також запросили на фестиваль. На жаль, батько Микола торік пішов з життя. Виставка «В об’єктиві Майдану» мовою фотографії відтворить окремі події Революції Гідності на столичному Майдані Незалежності.

Світлини надав учасник тих подій військовий історик, полковник запасу Андрій Швачко. Третя виставка має назву «Моя мирна Україна». На ній — малюнки учнів шкіл міста про мирне життя рідної держави.

У залі будуть присутні учасники Революції Гідності, бійці АТО, яких запросили познайомитися з талановитою учнівською молоддю. Планується, що фестиваль української патріотичної пісні стане традиційним.