Учора Окружний адміністративний суд Києва повернув Уляні Супрун повноваження в. о. міністра охорони здоров’я. Суд скасував свою ухвалу від 5 лютого цього року, якою частково задовольнив позов народного депутата Ігоря Мосійчука (Радикальна партія) і заборонив Супрун виконувати посадові обов’язки.

Сама в. о. міністра одразу після рішення суду повідомила, що вже почала підписувати документи щодо розподілу вакцин і ліків у регіони та відправлення пацієнтів на лікування за кордон. «Хочу подякувати і запевнити: ми не зупинимося, ми йдемо вперед, медична реформа відбувається і відбуватиметься до самого кінця», — заявила вона.

Раніше Мін’юст від імені уряду подав клопотання про скасування заходів забезпечення позову у справі щодо виконання обов’язків міністра охорони здоров’я. А напередодні Кабмін затвердив розпорядження, яким дозволив Уляні Супрун частково виконувати обов’язки міністра — візувати документи щодо розподілу ліків та вакцин.

Своєрідний «мораторій на Супрун» поставив на паузу діяльність МОЗ України та загальмував реформування галузі. Як пояснила на брифінгу у Києві заступник міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції Ольга Стефанишин, у найкритичнішому стані опинилися напрям державних закупівель ліків і програма лікування за кордоном. Вона повідомила, що на складах уже тиждень перебувають препарати для онкохворих, термін придатності яких швидко минає. Також чекають на свою реалізацію 390 тисяч доз вакцини проти кору для військових і мільйон доз проти поліомієліту. Майже півсотні українців ще тиждень тому не змогли поїхати за кордон на операції через відсутність необхідних підписів на документах.

Окрім того, тимчасово було заблоковано розвиток програми безплатної діагностики для обстеження пацієнтів на найпоширеніші групи захворювань та програму «Доступні ліки». Під загрозою зриву опинилося проведення єдиного державного кваліфікаційного іспиту, спрямованого на підвищення якості медичної освіти та надання медичної допомоги населенню України.

Своєю чергою Печерський районний суд Києва зобов’язав ДБР відкрити кримінальне провадження щодо Уляни Супрун за втручання в діяльність суду, повідомляє «Судово-юридична газета».