Учасники організованої злочинної групи діяли на території Рівненської області з 2011 року. Погрожуючи фізичною розправою, знущаючись та залякуючи громадян, вони вимагали грошові кошти з приватних підприємців та займалися рейдерським захопленням їхніх об’єктів нерухомості. У Рівному організатора групи та її активного учасника затримали поліцейські.

Як повідомив начальник Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України Роман Осуховський, ОЗГ «спеціалізувалася» на рейдерських захопленнях об’єктів нерухомого майна громадян та товариств.

«Лідером цієї групи був 45-річний уродженець Рівного, місцевий кримінальний «авторитет» на прізвисько «Федір». Він, користуючись своїми зв’язками в органах влади, підшукував об’єкти, виходив на власників цих комерційних об’єктів і в подальшому через залякування власників цих об’єктів пропонував переписати майно або гроші», — повідомив Роман Осуховський.

Лідер групи керував діями інших учасників, кожен з яких виконував відведену роль. Гроші, отримані злочинним шляхом, «стікалися» до керівника ОЗГ, який у подальшому розподіляв їх.

Ще один активний учасник — 40-річний уродженець Рівненщини — представляв інтереси лідера у «перемовинах» з потерпілими. Зловмисники підшукували людей, з яких у подальшому можна було б незаконно вимагати кошти та майно для заволодіння «рейдерським» шляхом, займалися підробленням судових рішень, договорів купівлі-продажу майна. Окремі учасники «забезпечували» фізичний вплив на потенційних жертв.

Так, однією з жертв групи став громадянин Італії, який був власником нерухомості у Рівному.

«Чоловік приїхав на територію нашої держави у 2000-х роках для розвитку ресторанного бізнесу. Але в подальшому стикнувся з діяльністю цієї групи. Вони здійснювали на нього тиск та вимагали, щоб він переписав на них своє майно. Спочатку учасники групи підробили документи, згідно з якими громадянин Італії, справжній власник майна, нібито став винен одному з учасників ОЗГ значну суму. Кілька років тривали судові спори і врешті-решт суд виніс рішення на користь громадянина Італії. Весь цей час учасники групи «тероризували» чоловіка. На нього було скоєно декілька нападів. Бандити били його трубами просто на вулиці, спалили два його автомобілі. За місцем мешкання потерпілого приходили невідомі, які погрожували фізичною розправою та вимагали залишити країну. Водночас вимагали або продажу ресторану за безцінь, або сплатити частину — 120 тисяч доларів США — за те, щоб вони безперешкодно надали йому можливість продати ресторан», — зазначив Роман Осуховський.

13 лютого оперативники Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції затримали лідера ОЗГ та 40-річного уродженця Рівненщини тоді, коли потерпілий передавав їм 120 тисяч доларів США. Підозрюваних затримано на підставі статті 208 Кримінального процесуального кодексу України.

«Уже після цього до чергової частини Департаменту стратегічних розслідувань звернулися ще двоє людей, які розповіли про скоєння інших злочинів фігурантами цієї групи», — сказав Роман Осуховський.

Про це «Голосу України» повідомили в Департаменті комунікації Національної поліції України.

Підготувала Олександра Юркова.