Голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець, голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, виконавчий секретар Пан’європейської ради профспілок Антон Лєппік, голова Чесько-Моравської конфедерації профспілок Джозеф Стредула (справа наліво).

 

Секретар Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Наталія Веселова, перший заступник голови Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Сергій Каплін, народний депутат України Юрій Мiрошниченко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua

Питання міграції українців до країн ЄС, створення нових робочих місць та забезпечення гідної заробітної плати, і в нашій країні, і за кордоном, стали предметом обговорення під час зустрічі народних депутатів із представниками місії Європейської конфедерації профспілок на чолі з виконавчим секретарем Пан’європейської ради профспілок Антоном Лєппіком. Захід організував Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, який було представлено першим заступником голови Сергієм Капліним та секретарем комітету Наталією Веселовою. Долучився до колег і представник Опозиційного блоку Юрій Мірошниченко.

Соціально-економічна ситуація в сфері трудових, соціальних відносин у профспілковому русі добре відома нашим колегам з європейських країн. Але, враховуючи Угоду про асоціацію, вектор напрямку нашої країни в Європу, вони приїхали, щоб глибше познайомитися із ситуацією, оцінити її і надати нам необхідну підтримку на рівні забезпечення прав працівників і профспілок, відповідно до міжнародних стандартів і норм.

Відкриваючи засідання, Сергій Каплін, зокрема, зауважив, що крім окреслених вище питань, увагу варто приділити й обговоренню захисту інтересів профспілок. Адже за останні кілька років, зауважив він, Україна в цьому питанні пробуксовує. Відповідне законодавство не модернізується, і поки що далеке від європейських стандартів.

Ба більше, вже декілька років поспіль за результатами моніторингу Міжнародної конфедерації профспілок Україну зараховано до країн, де права профспілок не забезпечуються, додав голова Федерації профспілок України, віце-президент міжнародної конфедерації профспілок Григорій Осовий.

Виконавчий секретар Пан’європейської ради профспілок Антон Лєппік, у свою чергу, наголосив на важливості існування соціального діалогу. «В Україні, на жаль, він існує здебільшого на папері і не враховує інтереси всіх сторін, які беруть у ньому участь.

Ця ситуація призводить до того, що люди їдуть за кордон шукати кращого життя і більшого заробітку», — сказав він.

За словами виконавчого секретаря, якщо наша країна й надалі планує бути асоційованим членом і має намір вступити до ЄС, то повинна поважати й виконувати і соціальні стандарти, які є нормою в ЄС.

«Соціальний діалог із профспілками у Європі є ключовим елементом архітектури європейських інституцій. У нас є певна позиція, з нами рахуються, і у нас є певні важелі впливу», — наголосив  А. Лєппік.

Тож ця зустріч дуже важлива, особливо у контексті того, що невдовзі відбудуться вибори до європейських органів. Буде сформовано нову Європейську комісію та новий Європарламент. Тож питання, які представники місії почують нині, вони порушуватимуть на європейських платформах.

На думку Джозефа Стредули, голови Чесько-Моравської конфедерації профспілок, трудова міграція яскраво характеризує ситуацію в країні. Він вважає трагічним той факт, що майже 10 млн людей працюють на заробітках. Особливо в умовах, коли Україна сама потребує кваліфікованих кадрів.

Торкнувшись питання соціального діалогу, Д. Стредула зауважив, що в його країні цей рівень зовсім інший: «Керівником тристоронньої групи соціального діалогу є прем’єр-міністр. Там 20 галузевих робочих груп із соціального діалогу, які включають промислову політику, оподаткування, охорону здоров’я тощо. Ці робочі групи збираються щонайменше двічі на місяць, де відкрито обговорюють всю проблематику, яка їх хвилює, з представниками уряду. Нині це нормально, але досягалося це великими зусиллями».

«Ми хочемо допомогти нашим колегам з профспілок, але має бути відкрите спілкування», — сказав він і повідомив, що у чеському уряді нині обговорюється питання щодо відкриття дверей для вдвічі більшої кількості трудових мігрантів з України. І навіть попри те, що українці поповнюють їх пенсійний фонд, чеські профспілки проти цього. «Бо чеські роботодавці не хочуть платити однаковий рівень зарплати для місцевих і українських робітників. Крім того, і що набагато гірше, створено низку кримінальних угруповань, до яких входять українці. Це сумна інформація, але вона може стати основою для кращої співпраці між нашими країнами і парламентами», — сказав Д. Стредула, додавши: «Якщо забезпечити гідні умови праці та достойну оплату, то стимул масової міграції зникне. І тут ми маємо працювати разом».