Чернігівський районний суд на тихій Хлібопекарській вулиці Чернігова опинився у центрі всеукраїнської уваги. Тут намагаються розпочати слухання справи щодо змови з метою насильницького повалення конституційного ладу в Україні, посягання на життя державних та громадських діячів за попередньою змовою осіб, незаконного поводження зі зброєю, сприяння терористичній організації «ДНР» та підготовці до теракту. За цією справою судять народного депутата Надію Савченко та колишнього керівника громадської організації «Офіцерський корпус» Володимира Рубана.

Справу було передано до Чернігова, оскільки саме тут проживає більшість свідків. Проте слухання справи розпочатися ніяк не може.

Спершу суддя Світлана Меженнікова взяла самовідвід, оскільки в неї нема допуску для роботи із документами з грифом «таємно», які містяться у справі. А тепер суддівська колегія Чернігівського районного суду задовольнила заяву адвокатів про відвід суддів. Підставою названо порушення принципу імовірності під час розподілу справи. Тобто, коли автоматична система вибрала трьох суддів, але виявилося, що один із них перебуває у відрядженні, до складу суду «в ручному режимі» було вписано С. Меженнікову, яка не має допуску до документів із грифом «таємно».

Тепер апеляційний суд Чернігівської області має визначити підсудність. Якщо він цього не зробить — справа знову повернеться до Верховного Суду України.