На знімку: голова клубу «Виноградарі Прикарпаття» Дмитро Семенів (ліворуч) та його заступник із виноробства Михайло Лучин.

Фото автора.

В Івано-Франківську відбувся IX дегустаційний з’їзд. Вина власного виробництва представили члени клубу «Виноградарі Прикарпаття», а також гості з Буковини, Хмельницького та Кропивницького. За його організацію відповідав заступник голови цієї спільноти з виноробства Михайло Лучин.

На дегустацію допускали напої з винограду, вирощеного на Прикарпатті. Попередньо надіслану продукцію з означеними сортом рослин, роком урожаю, відсотком залишкового цукру дегустували професійні сомельє. Кілька забракували. Їхня оцінка на 90% вплинула на визначення найкращого. Решту додали бали гостей з’їзду.

Клубна дегустація відбувалася за сліпим принципом. Визначали краще вино у трьох лігах (сухі, напівсухі та напівсолодкі авторські виноградні вина), не знаючи, хто виготовив пропонований напій та з якого сорту. Кожному з 28 зразків виставляли оцінки за десятибальною системою.

Насамперед — візуальні відчуття, або ж екзамен одягу вина на прозорість і спокій. Розмістили бокал із трунком напроти світла — таке спостереження за поверхнею напою дає інформацію про його вік. Інтенсивність кольору вказує на якість урожаю. 

Інформацію дає також слід на бокалі — так звана ніжка говорить про міцність.

Далі тестували за ароматом. Від незнання новачки-дегустатори мають відчуття, наче настоювали напій на якихось квітах, фруктах, рослинах чи прянощах. Насправді лише виноградні трунки мають такий запаховий букет. За вмістом ефірних масел та інших пахучих речовин судять про якість вина, його витримку.

І, нарешті, смакові відчуття. Крім кислого, солодкого, солоного, гіркого, відчувається в’язкість і терпкість вина. Його не п’ють залпом, а насолоджуються ковтками та навіть жують. Так отримують найбільше вражень. Хоч, звісно, така оцінка є суб’єктивною.
За результатами дегустації перше місце в категорії «сухі виноградні вина» здобув напій «Бако» голови клубу «Виноградарі Прикарпаття» Дмитра Семеніва. Далі — «Сандра» Михайла Балана та «Розе» Василя Коробка.

Серед напівсухих кращим визнали вино «Подільське» Богдана Іванічка, редактора клубного журналу, за ним — «Кадарка» Михайла Лучина та «Рубін» Геннадія Павликівського. В категорії напівсолодких перемогу здобув Сергій Лешенко зі своїм «Долинянським». Винороб удостоївся й перехідного кубка — за найбільшу кількість набраних балів, 97,17. Далі розмістилися Василь Васильків із «Наталі» та Василь Коробко зі своїм «Букетом Прикарпаття».

«Основна мета дегустаційного з’їзду — визначитися, які сорти краще вирощувати в області для виготовлення хорошого вина. Захід цікавий тим, що була нагода поспілкуватись із виноробами з різних регіонів. Зима — не період затишшя, а підведення підсумків минулого сезону. Ми популяризуємо галузь. Івано-Франківщина з регіону ризикованого виноградарства перетворюється на край, де успішно вирощують понад 500 видів і сортів цієї культури. Свідченням цього є щорічні тематичні фестивалі — добра нагода представити новинки селекції, поділитися досвідом», — наголосив Василь Зварич, заступник голови клубу «Виноградарі Прикарпаття» з технічного забезпечення.

Підбили підсумки фотоконкурсу «Щаслива мить». Цього разу перемогла виноградарка із Городенки Мирослава Романюк. На її світлинах відображена праця внуків біля кущів. Добрий приклад прищеплення любові до землі та ремесла.

На подієвому туризмі Прикарпаття акцентував увагу Володимир Устинський, начальник відділу промисловості та підприємництва Івано-Франківської міськради. Адже згадуваний фестиваль вина й винограду торік відвідали 30 тисяч гостей.

«Відродження традицій — завдання влади й таких активістів, як клуб «Виноградарі Прикарпаття». Країна будується знизу, людьми, які мають захоплення. А ми зацікавлені в напливі туристів, популяризації ремесел. Адже це — наповнення бюджету, нові робочі місця, імідж краю», — підсумував В. Устинський. На піднятті культури вирощування соків та вин, створенні робочих місць у галузі наголосив заступник начальника управління департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Михайлов.

Івано-Франківська область.