Майже тисяча бджолиних сімей загинула торік у Кіровоградській області лише за обліковими даними. Насправді кількість роїв, що отруїлися пестицидами при обробці полів, могла бути значно більшою.

Тож, щоб не допустити масового мору медоносних комах цьогоріч, проблему розглянули на засіданні надзвичайної протиепізоотичної комісії при ОДА. За інформацією його учасників, масштабну загибель бджіл зафіксовано в Бобринецькому, Добровеличківському, Долинському, Олександрівському та Олександрійському районах.

За словами начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в області Юрія Травкіна, аграрії під час захисту посівів від шкідників повинні враховувати низку чинників: швидкість та напрямок переміщення повітря, період відсутності активного руху бджіл та попереджати пасічників у радіусі до 10 кілометрів про майбутню обробку полів не пізніше, ніж за три доби.

Законодавство у галузі бджільництва напрацьоване, переконаний посадовець. Його порушення тягне за собою дисциплінарну, адміністративну і навіть кримінальну відповідальність. Проте бджолярі теж мають ставитися до проблеми відповідально — зареєструвати пасіку, отримати на неї паспорт та узгодити з аграріями місце її розміщення. Лише за таких умов пасічник може розраховувати на позитивні для нього рішення суду та компенсацію економічних збитків у разі отруєння бджолосімей.

Правову допомогу постраждалим готові надати в юридичному центрі підтримки бджолярів при громадській організації «Спілка пасічників Кіровоградської області».

Кіровоградська область.