Раннє відновлення вегетації озимої пшениці зафіксовано на полях Могилів-Подільського району, що на півдні Вінниччини.

— Що раніше відновлюється після зими вегетаційний період, то більше сподівань на гарний урожай, — розповів «Голосу України» керівник управління агропромислового розвитку Могилів-Подільської райдержадміністрації Василь Козачок. — Адже це сприяє формуванню потужної кореневої системи, дає можливість краще засвоювати поживу, що її вносять аграрії.

У неділю вдень температура повітря в районі сягала подекуди 15 градусів тепла. Сонячною була й субота. За словами співрозмовника, вегетаційні процеси розпочинаються уже після плюс шести. «Ще день-два такої погоди — і механізатори вийдуть в поле закривати вологу, — прогнозує керівник управління. — Підживлення озимих завершили майже на всій площі. Дехто і у вихідний продовжував роботу».

Агрономи, фермери мають уважно стежити за тим, щоб не пропустити строки виконання подальших робіт на озимому полі. «Останнім часом весни стрімкі, швидкоминучі, — зазначив Василь Козачок. — Температурні режими так швидко змінюються, ніби після зими настає літо. Нашому регіону вже можна надавати статус степової зони, а не лісостепу, як це є нині».

Кліматичні метаморфози внесли корективи у сівозміни. Тепер ставку роблять на озимі, ярі не виправдовують сподівань. Так само розширюють площі під кукурудзою, соняшником. Торік у районі зібрали понад 180 тисяч тонн зерна. Левова частка — збіжжя озимих, кукурудзи. У планах району — підвищити минулорічний показник. Перший прогноз на гарний врожай озимої пшениці фахівці уже зафіксували — ранній період вегетації. «Озимі уже пішли в ріст», — уточнив Василь Козачок. До того ж більшість посівів вийшли із зими в доброму стані.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.