Європейський Союз закликав Росію звільнити українських моряків і кораблі, які було захоплено минулого року поблизу Керченської протоки. Про це вчора у Твіттері написав глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс, перебуваючи в Брюсселі на засіданні Ради ЄС у закордонних справах, де, зокрема, обговорювали питання запровадження персональних санкцій проти громадян РФ за азовську кризу. «Зовсім неприпустимо, що Росія все ще утримує українських моряків і кораблі після військового нападу на український флот у Чорному морі. ЄС закликає їх негайно звільнити. Азовське море не належить Росії, повинна бути надана свобода навігації. ЄС підтримує Україну», — наголосив Лінкявічюс.

Перед засіданням Ради міністрів закордонних справ глава європейської дипломатії Федеріка Могеріні повідомила, що одностайне рішення ЄС стосовно нових антиросійських санкцій може бути ухвалено протягом кількох наступних тижнів. «Ми не бачимо позитивних зрушень, тому країни ЄС донині завжди наголошували, що санкції будуть чинними. Водночас, з огляду на останні події, може бути ухвалено одноголосні рішення щодо нових санкцій протягом наступних кількох тижнів», — цитує Могеріні «Радіо Свобода». Вона також пояснила, що європейська спільнота в разі позитивних кроків завжди готова переглянути санкційний тиск, однак те, що відбувається зараз, свідчить про протилежне. За її словами, ЄС очікує від Москви повної реалізації Мінських угод та врегулювання ситуації на південному сході України. Також глава дипломатії ЄС закликала нашу країну продовжувати реформи в рік виборів. «У ці дні буде п’ята річниця Майдану, я сама була приблизно в цей час в Україні, я добре пам’ятаю очікування і надії українців. І я можу сказати, що коли йдеться про реформи, у сфері антикорупуції була проведена тривала робота завдяки наполегливості українців і за підтримки ЄС. І ця підтримка буде зберігатися, особливо цього року, в рік виборів», — цитує Могеріні «Європейська правда». За її словами, зараз важливо зберегти увагу на продовженні реформ і на одностайній підтримці ЄС територіальної цілісності й суверенітету України. Вона зауважила, що зустрічалася минулої п’ятниці з главою російського МЗС Сергієм Лавровим у Мюнхені і вкотре заявила йому про позицію Євросоюзу й очікування щодо виконання Мінських угод.

Окрім того, вчора в Брюсселі перед засіданням Ради ЄС у закордонних справах відбулася неформальна міністерська зустріч у форматі «Друзі України в ЄС + Україна», в якій взяв участь очільник нашого МЗС Павло Клімкін. За результатами переговорів відбувся прес-підхід міністра, під час якого він розповів, що поінформував європейських колег про останні події на Донбасі та закликав до подальшого тиску на Кремль. Сторони, за словами Клімкіна, говорили також про прогрес нашої країни у впровадженні реформ, важливість демократичних та чесних виборів, які чекають нас цього року, звільнення українських моряків, безпеку і свободу навігації в Чорноморському регіоні та можливість запровадження нових санкцій проти РФ. У контексті ситуації у Приазов’ї П. Клімкін зазначив, що Ф. Могеріні у вівторок має підсумувати результати міністерської зустрічі та розповісти про деталі можливих обмежень проти РФ через ситуацію у Керченській протоці.