Усе це було продемонстровано на освітньому фестивалі «Khmelnytskyi EdFest — 2019. Start», який зібрав у Хмельницькому викладачів з усієї країни.

Це перший такий масштабний захід у місті, на який приїхали фіналісти премії Global Teacher Prize Ukraine, педагогічні новатори та прихильники освітянських змін із різних регіонів. У ньому взяли участь і представники громадської спілки «Освіторія». Організаторами стали хмельницька міська влада, департамент освіти та гімназія № 1 імені Володимира Красицького, на базі якої педагоги демонстрували свої практичні навички. Майже півтисячі хмельницьких освітян узяли участь у дискусіях щодо формування нової школи, отримали уроки майстерності від найкращих педагогів країни. Але головною особливістю заходу стало те, що участь у ньому на рівні з учителями взяли й школярі. Вони мали змогу поспілкуватись із найкращим педагогами у форматі «жива книга», побувати на нестандартних заняттях.

Багато уваги приділили темі інклюзивної освіти. Причому основний акцент зробили не на вчителях, а на вихованцях, навчаючи їх розуміти інших. Приміром, на уроках, проведених для гімназистів, діти пробували писати шрифтом Брайля, виконувати завдання із зав’язаними очима, аби відчути на собі і зрозуміти проблеми тих, хто не бачить.

Для хмельницьких освітян фестиваль став джерелом нових ідей та знань, тому планують зробити його щорічним.