На традиційній понеділковій апаратній нараді у Сумському міськвиконкомі заступник директора департаменту соціального захисту населення міськради Світлана Маринченко повідомила про несподівану проблему. У частини сумчан зникли субсидійні кошти, заощаджені завдяки економному використанню електроенергії.

Як відомо, Україна, виконуючи взяті на себе зобов’язання у рамках Третього енергетичного пакета ЄС, впроваджує європейську модель енергоринку. На Сумщині замість колишнього монополіста «Сумиобленерго» з 1 січня нинішнього року працюють дві компанії. За «Сумиобленерго» залишаються функції з розподілу, комерційного обліку кіловат-годин, забезпечення їх надходження до кінцевого споживача, утримання електромереж тощо, але постачає специфічний товар нова компанія — «Енера Суми». Очікується, що з часом постачальників електроенергії стане значно більше, а це створить конкурентне середовище на ринку та вплине на зниження вартості кіловат-годин.

Але поки що через реформування галузі сумчани бачать не економію, а втрати. Світлана Маринченко на апаратній нараді у міськвиконкомі повідомила, що частина коштів споживачів загубилася на шляху із ПАТ «Сумиобленерго» до ТОВ «Енера Суми». Нова компанія почала формувати відносини зі своїми клієнтами з чистого аркуша, хоч «Сумиобленерго» мала передати їй кошти з кожного рахунку. Здебільшого це суми невикористаних субсидій, але частина споживачів платила і за графою «рекомендовано до оплати» й у деяких випадках ці накопичені на рахунках клієнтів фінансові резерви також під питанням.

Департамент соцзахисту підготував проект рішення для розгляду на наступній сесії міськради. Це звернення до Прем’єр-міністра та міністра соціального захисту України з проханням внести зміни до раніше ухвалених документів, аби врегулювати ситуацію. Міський голова Олександр Лисенко запропонував не чекати сесії, а направити листа урядовцям якомога швидше.

Кілька тижнів тому питання реформування енергоринку розглядалося на нараді в Сумській облдержадміністрації. Директор ТОВ «Енера Суми» Ірина Лошак запевнила, що фінансові нюанси переходу від «Сумиобленерго» з’ясують на місцевому рівні і споживачі від реформи не постраждають. Однак не так сталося, як гадалося.

Підготував Володимир ЧЕРНОВ — власний кореспондент нашої газети в Сумській області.