Із вісімнадцяти цукрозаводів, що колись працювали на Сумщині, залишився один. Проте дефіциту солодкого продукту у магазинах не спостерігається, а його виробництво, попри відсутність конкуренції, суперприбутковим не стало. Навіть навпаки: цукрозавод у Миколаївці Білопільського району опинився у фінансовій скруті, а його працівники залишилися без зарплати.

На підприємстві відбувся мітинг, учасники якого вимагали в адміністрації підприємства віддати заборговані гроші (на знімку). Люди блокували виїзд фур, завантажених мішками з цукром. Не минулося й без курйозу: хтось із місцевих жителів зателефонував до поліції та повідомив, що розпочалося рейдерське захоплення цукрозаводу. Та коли правоохоронці приїхали на місце події, то переконалися, що відбувається не насильницька зміна менеджменту підприємства, а лише протестна акція працівників.

Про ситуацію на цукрозаводі розповів його власник Афган Салманов. Він повідомив: хоч торік і виготовили 11 тис. тонн цукру, такі солідні обсяги не забезпечили рентабельності виробництва. За підсумками 2018 року завод зазнав величезних збитків, які сягнули 125 млн грн.

— Головна причина збитковості — надто дорогі енергоносії, газ, дизельне пальне та витратні матеріали, — пояснив А. Салманов. — Значно ускладнила ситуацію цінова політика ПАТ «Сумигаз». Компанія виявилася ненадійним діловим партнером. Усе це разом і визначило негативний результат невдалого фінансового року.

За словами Афгана Салманова, оптові ціни на цукор, що склалися на внутрішньому ринку України, не покривають витрат на виробництво солодкої продукції. Ситуацію могла б стабілізувати підтримка з боку держави — адресні дотації вітчизняним виробникам та доступні довгострокові кредити. Така практика давно запроваджена в економічно розвинених країнах, і вона вигідна всім, бо стимулює створення робочих місць, розширення бази оподаткування та додаткові надходження до бюджетів усіх рівнів.

Тим часом розрахунки Афгана Салманова підтверджують дані офіційної статистики. Згідно з ними, Україна торік експортувала 585 тис. тонн цукру — на 2,4% менше порівняно з попереднім роком. Водночас імпортні поставки цукру до України за цей період зросли на 9,5%. Це означає лише одне: кондитерським підприємствам та торговельним мережам в Україні іноді вигідніше придбати цукор за кордоном, аніж удома. І навпаки, через високу собівартість українського цукру його не хочуть купувати зарубіжні партнери.

Відродити цукрову галузь на Сумщині намагаються вже давно. Кілька років тому Афган Салманов, котрий був на той час депутатом Сумської облради, очолив українсько-азербайджанське підприємство «Укр. Аз. — Дружба», яке мало цукрозаводи у Краснопільському і Білопільському районах. Спочатку через збитковість виробництва закрили перший завод, а потім і другий. Підприємство у Миколаївці Білопільського району простояло два роки, аж доки обласні керманичі не вмовили Афгана Салманова спробувати ще раз. Картина поки що повторюється...

Підготував Володимир ЧЕРНОВ — власний кореспондент нашої газети в Сумській області.

Фото автора