На Буковині з дводенним архіпастирським візитом побував Глава ПЦУ митрополит Київський та всієї України Епіфаній. Для Чернівців та області це стало непересічною подією. Напередодні візиту вже 13 буковинських релігійних громад перейшли під хоругви нової Української автокефальної церкви, і процес пожвавлюється.

Тисячі буковинців вітали митрополита Епіфанія на площі Філармонії у Чернівцях 17 лютого (на знімку), де зібрались віряни з усього міста й області, щоб зустрітися з Предстоятелем Православної церкви України. Люди були дуже раді поспілкуватися зі своїм духовним очільником.

— Ми щасливі, що в Україні нарешті є своя Православна церква, яка об’єднує народ, — зазначила одна літня пані. — Я стільки років чекала на свою канонічну церкву.

Тим часом вулицями, на шляху до церкви святої Параскеви Сербської, люди утворили коридор із вишитих рушників, котрі принесли з дому.

У храмі Блаженніший взяв участь у службі разом із представниками та очільниками буковинських церков. По закінченні богослужіння Епіфаній звернувся до вірян:

— Цьогоріч 6 січня Україна отримала історичний документ — Томос про надання автокефалії Українській православній церкві. Не одне покоління очікувало на цю подію, молило Бога про церковну незалежність для нашої країни. Ми всі з вами — не лише учасники, а й творці цієї історичної події.

Згадаймо й тих, хто віддав життя, борючись за Україну, — наших новітніх Героїв, учасників Революції Гідності та антитерористичної операції. Вони змінили хід української історії. Спільними зусиллями церква та держава досягли успіху у відновленні історичної правди, незважаючи на всі випробування. Всі ми разом служимо Богові, відстоюємо інтереси української держави та українського народу. Наше майбутнє — в єдиній церкві та Україні. Духовенство, Президент України, Верховна Рада України, представники влади у всіх регіонах України, кожен свідомий українець закладали підвалини Єдиної Православної церкви. Рухаємося правильним шляхом, який вказав нам Господь. Молимося за єдність, прагнемо в любові та мирі будувати державу та церкву, — зазначив митрополит Київський і всієї України.

Також Блаженніший Епіфаній відвідав військовий госпіталь у Чернівцях на вулиці Героїв Майдану. Митрополит поспілкувався з пораненими воїнами, поцікавився їх самопочуттям та побажав якнайшвидшого одужання.

— Ми досягли духовної перемоги. Прийде час, і ми повернемо окуповані території. Кланяюся вам.

Відвідав Блаженніший і перлину Буковини — Чернівецький національний університет, який колись був резиденцією буковинських митрополитів. Там він зустрівся з представниками влади, духовенством, родинами буковинських Героїв Небесної Сотні та учасників АТО, представниками громадських організацій, волонтерами, молоддю, капеланами, науковцями та митцями краю.

— Протягом чверті століття ми торували цей нелегкий час — становлення нашої церковної незалежності: сьогодні тут на нашій зустрічі присутні багато з тих, хто наполегливо працював, щоб ми сьогодні могли святкувати нашу духовну перемогу, щоб ми могли тут презентувати цей довгоочікуваний торжествений документ, котрий носить назву «Томос». І це слово вже є знайомим, мабуть, для кожного українця, котрий розуміє, яким важливим він є для української держави та української церкви, — заявив

Предстоятель ПЦУ на зустрічі з громадськістю у Мармуровій залі ЧНУ.

Він наголосив, що це стало можливим лише тоді, коли церква та держава поєднали свої зусилля. Що було багато скептиків, котрі не вірили, що за кілька місяців це стане реальністю, і сьогодні ми вже можемо констатувати той факт, що отримали незалежність нашої української церкви.

— Не лише Президент України, а й уся Українська держава долучилася до цього процесу: тут присутні народні депутати, котрі брали безпосередню участь і зверталися до Вселенського Патріарха Варфоломія ще у 2016 році, відтак, остаточно підтримали звернення Президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням почати процес розгляду надання автокефалії УПЦ. Що й казати, вся держава долучилася до цих історичних подій. Я вдячний Президенту, Українській державі, Верховній

Раді, уряду і всім, хто долучився до цього визначального процесу. Зокрема, хочу подякувати вам, буковинці, всім, хто долучився до такого відповідального історичного переформатування.

Працюємо й далі, щоб наша церква об’єдналася і стала справді духовною основою української держави, — наголосив Блаженніший Епіфаній.

В. о. голови Чернівецької ОДА Михайло Павлюк вручив Блаженнішому Епіфанію найвищу нагороду від обласної виконавчої влади — відзнаку обласної державної адміністрації «На славу Буковини».

— Я маю велику честь, відповідальність та просто невимовну радість вітати вас, Блаженніший, на вашій рідній землі. Вбачаю, що найголовніше сьогодні — бачити щасливі обличчя вірян. Ми вдячні вам за надважку місію, яку ви взяли на себе. І на цьому шляху буковинці разом із вами, — заявив Михайло Павлюк.

— Шановна і дорога мені буковинська громадо! Я пишаюся тим, що є буковинцем. Коли отримав запрошення відвідати Буковину з архіпастирським візитом після інтронізації як Предстоятеля Єдиної Української православної церкви, я одразу відгукнувся на це запрошення і сьогодні маю велику честь спілкуватися з вами і надихатися тією підтримкою, яку я по-особливому тут відчуваю разом із вами. Бо Господь поклав у молодому віці на мене таку велику відповідальність — бути Предстоятелем вже

Єдиної помісної автокефальної православної церкви в цей нелегкий час не тільки для церкви, а й загалом для становлення нашої великої Української держави, — наостанок наголосив Предстоятель ПЦУ Епіфаній.

Ця заява викликала шквал оплесків серед присутніх.

Владика Епіфаній вчився в середній школі у Старій Жадовій Сторожинецького району Чернівецької області. Односельці та вчителі характеризують його як допитливого, наполегливого, цілеспрямованого учня, котрий ще з юних років сповідував високі моральні принципи та цікавився релігією. Він був авторитетом серед однокласників, які його поважали за непересічність і котрі абсолютно не здивувалися, коли він вирішив вступати в Духовну академію.

Що ж, тепер буковинець повернувся додому у високому церковному сані з дуже відповідальною місією. Хай йому щастить на цій дорозі!

Чернівецька область.

Фото надано автором.