На знімку: першими випробували роботу ліфта представники ГО «Гармонія».

Будівля Вінницької облради й облдержадміністрації стала доступнішою для людей з особливими потребами. Для такої категорії відвідувачів тут встановлено ліфт.

Підйомник шведського виробництва спеціально облаштовано для людей з інвалідністю. Кабіна з прозорими стінками піднімається на висоту понад 13 метрів у старій чотириповерховій будівлі. Оскільки вона є пам’яткою архітектури, пропозиції щодо встановлення підйомника раніше не знаходили підтримки. Реалізований проект назвали «Реставрація».

Першими оцінили новинку представники молодіжної організації людей з інвалідністю «Гармонія» Олена Чорнобривенко та Людмила Нецкіна. За словами пані Олени, «це не просто ліфт, це зміна свідомості у ставленні до людей з особливими потребами».

«Раніше нам пояснювали, що в цьому приміщенні облаштувати підйомник неможливо, — зазначила Олена Чорнобривенко. — Насправді, виявляється, немає нічого неможливого. Тепер люди з фізичними вадами зможуть самостійно діставатися будь-якого поверху, щоб взяти участь у засіданнях комісій облради, депутатських сесіях, інших заходах».

Корисну справу присвятили пам’яті колишнього керівника «Гармонії» Раїси Панасюк, яка минулої осені пішла з життя. «Це було прохання пані Раїси — зробити доступнішою будівлю обласної влади, — повідомив голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій. — Завдяки її наполегливості фахівці шукали можливість вирішити питання. Насправді зробити це було непросто. Дехто взагалі скептично ставився до задуманого».

Загалом на облаштування підйомника з обласного бюджету витрачено майже 2,9 мільйона гривень. Табличка біля входу в кабінку ліфта нагадує, для якої категорії людей він передбачений.

Віктор СКРИПНИК.

Фото з сайту Вінницької ОДА.