Цьогоріч в області під час п’яти відкритих земельних торгів аграріям продали права оренди десяти земельних ділянок, які перебувають у державній власності. Їхня загальна площа становить 156 гектарів. Попри порівняно невелику площу кожного з таких наділів йдеться про землі сільгосппризначення, на яких їхні орендарі вестимуть товарне виробництво.
 

А значить, отримуватимуть немалі прибутки з родючих полтавських чорноземів... Водночас не в накладі залишаться і місцеві громади у шести районах краю. Адже, за підрахунками фахівців Головного управління Держгеокадастру в області, плата за оренду згаданих земельних ділянок щороку поповнюватиме бюджети місцевих сільрад загалом на понад мільйон гривень.

Істотніше розкошелитися на користь громад потенційних орендарів змусила конкурентна боротьба на відкритих торгах. Скажімо, саме під час аукціонів ціна оренди ділянок, які розташовані на територіях селищної та двох сільських рад Диканського й Зіньківського районів, сягнула понад 108, 125 і навіть 210 відсотків(!) від нормативної грошової оцінки тих земель.

При цьому, певно, не зайве згадати і про те, що приватним землевласникам, тобто звичайним селянам, які здають в оренду свої паї, сьогодні на Полтавщині сільгоспвиробники зазвичай платять до десяти відсотків від тієї «нормативки» або на кілька процентів більше. Себто державна земля виходить набагато дорожчою. Зрештою, її передають у власність об’єднаним територіальним громадам. Останнім із таким багатством, як то кажуть, гріх бути бідними...