Розкішний подарунок отримав голова Вінницької обласної ради Анатолій Олійник — книжку про життєвий і творчий шлях видатного земляка «Микола Леонтович. Повне зібрання хорової та педагогічної спадщини».

Кандидат мистецтвознавства, професор Вінницького державного педагогічного університету імені Коцюбинського Анатолій Завальнюк, який багато років збирає матеріали про Миколу Леонтовича, уперше систематизував не тільки всі хорові твори композитора, а й детально розповів про його викладацьку роботу, майстерність хорового диригента тощо.

— Представлений матеріал — це підсумок багаторічної дослідницької роботи, — зазначив науковець. — Акцент зроблено на хоровій та педагогічній спадщині автора славнозвісного «Щедрика».

Книжка, яку автор особисто вручив керівникові облради, є своєрідною подякою за підтримку Анатолієм Олійником (на знімках ліворуч) і депутатами надзвичайно важливої справи — створення меморіального музею Миколи Леонтовича у його рідному селі Марківка Теплицького району. Одним з ініціаторів упорядкування спадщини Леонтовича був науковець Анатолій Завальнюк (на знімках праворуч). Він передав на зберігання музею низку експонатів, зібраних під час досліджень життєвої і творчої біографії видатного композитора і хорового диригента.

Кошти на будівництво споруди на місці батьківської хати, а також упорядкування могили композитора, встановлення пам’ятного знака виділено з обласного бюджету. До речі, видання книжки також профінансовано з обласної скарбниці.

Ще одна робота Анатолія Завальнюка — «Микола Леонтович: листи, документи, духовні твори» визнана кращою книгою України на Міжнародній книжковій виставці-ярмарку у Києві у 2008 році.

Віктор СКРИПНИК.

Фото з сайту Вінницької облради.