Служба безпеки України оприлюднила перелік храмів УПЦ Московського патріархату та інших конфесій, на які планувала напад ФСБ РФ. Список опубліковано на сайті відомства. Голова СБУ Василь Грицак на брифінгу зазначив, що акції готуються по всій Україні. «Ми отримали план, погоджений з російськими кураторами у Ростовській області. Цей план дійсний, там перерахована велика кількість — фактично 20 об’єктів, які планують атакувати в Україні», — наголосив він.

Голова СБУ також назвав розцінки у російських рублях за вчинення провокацій. Він повідомив, що Служба безпеки України встановила та 16 лютого завдяки спецоперації затримала безпосереднього виконавця та його спільницю під час спроби підпалу храму на честь апостола Іоанна Богослова Запорізької єпархії УПЦ МП і задокументувала увесь процес. Виконавець для звіту кураторам здійснював відеофіксацію підпалу. Під час затримання він намагався втекти і скинув куртку, аби змінити зовнішній вигляд. Під час огляду місця злочину слідчо-оперативна група вилучила саморобний смолоскип, пляшку з рідиною, що використовувалися для підпалу, планшет та мобільні телефони для зв’язку з координаторами провокації. Встановлено також замовника нападу.

— Замовником є Артем Тимченко, який у 2014 році виїхав на окуповану територію, де переховується від правоохоронних органів і тісно співпрацює з так званим «МДБ» так званої «ДНР», — наголосив Василь Грицак.

Другий організатор — колишній мешканець Запоріжжя, член НЗФ терористичної організації «ДНР» «Сармат» Андрій Кузьменко, який перебуває у загальнодержавному розшуку за підозрою у вчиненні кримінальних правопорушень.

Як повідомляють у відомстві, СБУ встановила та задокументувала причетність цих осіб до організації ще двох підпалів культових споруд у Запоріжжі 6 і 11 лютого цього року. Встановлено, що замовники розробили чіткий алгоритм вчинення провокацій. Після підпалу виконавці мали залишити на стіні будівлі нацистську або праворадикальну символіку. Планом ФСБ РФ із дестабілізації суспільно-політичної ситуації в нашій країні з використанням штучних конфліктів на релігійному ґрунті також передбачається розсилка із фейкових акаунтів електронних повідомлень начебто від українських націоналістичних організацій з погрозами фізичної розправи на адресу священиків УПЦ МП та представників католицької і єврейської громад. Планувалося до нападів, завдання тілесних ушкоджень, а також вбивств відомих представників УПЦ МП залучити і реальних представників патріотичних рухів і бійців АТО через налагодження з ними діалогу з використанням патріотичної риторики і матеріального заохочення.

У СБУ повідомили, що автором цього плану є громадянин України, колишній співробітник Служби безпеки України Єгор Соболєв, 1977 року народження, який на початок 2014-го був головним спеціалістом інформаційно-аналітичного відділу УСБУ у Донецькій області.

— Ми свідомо називаємо це прізвище для того, щоб зрадник зрозумів, що невдовзі він відповідатиме перед законом не лише за зраду присязі, а й за організацію вищезазначених злочинів, — наголосив Василь Грицак.