«Хочу нагадати всім: коли ви закликаєте Росію припинити боротьбу — ви закликаєте до завершення війни, а коли ви закликаєте Україну припинити захищати себе — ви закликаєте Україну відмовитися від суверенітету», — це заявив Президент України Петро Порошенко 20 лютого на Генеральній Асамблеї ООН під час виступу на спеціальному засіданні «Ситуація на тимчасово окупованих територіях України», присвяченому 5-й річниці початку агресії РФ стосовно України. Ініціатором проведення засідання виступила Україна, щоб іще раз нагадати: російська агресія триває.

«Тільки разом ми можемо примусити Росію —  державу-окупанта та агресора — прийняти свою відповідальність і припинити агресивні дії. І ми вважаємо, що ООН має відігравати важливу роль у цьому. Звуження ролі ООН лише до гуманітарної діяльності або моніторингу прав людини в Україні є недостатнім», — заявив під час виступу Петро Порошенко. «Удавшись до військової агресії проти України, Росія порушила всі можливі основоположні норми і принципи міжнародного права, включаючи Статут ООН. Статут, який доручає членам Ради Безпеки підтримувати міжнародний мир і безпеку, а не розв’язувати конфлікти в усьому світі… Можливо, настав час поставити Росію на місце —  почати з позбавлення її права вето, принаймні, коли йдеться про питання російської агресії проти України?» — цитує Президента його прес-служба.

Петро Порошенко поінформував, що РФ концентрує вздовж кордону з Україною великий військовий контингент, тому необхідно забезпечити всебічний моніторинг кордону в реальному часі. Він наголосив, що загальна чисельність незаконних збройних формувань зараз становить майже 35 тисяч бойовиків, а також 2100 військовослужбовців з російських регулярних збройних сил. «Тому подальша ескалація до рівня повномасштабної війни не є такою вже нереальною перспективою», — сказав Порошенко.

«Московська гібридна війна включає також таємні операції та хакерські атаки на українські установи та критичну цивільну інфраструктуру… Крім того, Росія веде безпрецедентну пропагандистську війну проти України — війну, яка фактично почалася до того, як перші жертви загинули на Майдані в Києві. Кожного дня, без перерв на свята і вихідні, всі основні телевізійні канали Росії транслюють потоки брехні і сфальшованих новин про Україну», — підкреслив Петро Порошенко. І якщо п’ять років тому агресія почалася під гаслом захисту російськомовних, то зараз вона продовжується під гаслом захисту православних. «Президент Путін публічно підтвердив свою готовність використати для цього військову силу у відповідь на створення Україною власної незалежної православної церкви», — сказав Петро Порошенко.

Також Петро Порошенко розповів про гуманітарні та екологічні наслідки агресії РФ, про порушення прав і свобод на окупованих РФ територіях України, про в’язнів Кремля та військовополонених українських моряків. Він закликав світову спільноту посилити тиск на РФ, щоб домогтися їхнього звільнення. Він передав листи-звернення від представників української громадськості, де міститься прохання сприяти визволенню наших бранців.

П. Порошенко наголосив, що лише «багатонаціональна миротворча операція під егідою ООН з чіткою метою припинення російської агресії і відновлення суверенітету та територіальної цілісності України може стати вирішальним фактором для налагодження миру на Донбасі».

Очікуваним був зміст виступу постпреда РФ в ООН Василя Небензі, який заявив, що «Крим — це Росія, і питання закрито назавжди самими кримчанами». Агресію РФ на Донбасі він назвав «міфічною», повторивши тези про «громадянську війну в Україні». При цьому Небензя заявив, що для Росії «конфлікт в Україні — це біль, для західних стратегів — це нескінченна радість, бо в вашому розумінні, що гірше Росії, то краще».  

Цікаво, що під час дебатів Росія не мала команди підтримки. «На сьогоднішньому засіданні ГА ООН майже не виступають російські сателіти. Порушення міжнародного права, накопичення зброї, залякування — насправді, як бачимо, все це не створює більше друзів. А сателіти взагалі публіка не дуже надійна», — зауважив у Твіттері міністр закордонних справ Павло Клімкін.

Переважна більшість учасників дебатів висловили підтримку Україні й наголосили, що для демократичного світу питання Криму зовсім не закрите. Зокрема, в. о. постпреда США в ООН Джонатан Коен заявив, що США зберігатимуть тиск на Росію до виконання нею Мінських угод та деокупації Криму, а також попередив про нові санкції проти РФ. Окрім того, «Сполучені Штати продовжать використовувати ряд заходів, які ми маємо у своєму арсеналі, включаючи дипломатію, санкції, а також допомогу Україні у сфері безпеки», — зазначив він, повідомляє Укрінформ. Коен виступив з вимогою негайно звільнити захоплені українські судна й екіпажі, а також припинити блокування навігації в Азовському морі. Як зауважив Коен, єдиним рішенням конфлікту, яке може прийняти міжнародне співтовариство, є «припинення зусиль з боку Росії, спрямованих на підрив суверенітету й територіальної цілісності України».

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).