Природний заповідник «Медобори», що в Тернопільській області, знаний не лише в Україні, а й за її межами. Площа заповідника становить 9 516,7 га. Його територія — це найкраще збережені ділянки Товтрового кряжу, що сформувався 20 мільйонів років тому як бар’єрний риф на дні теплого Сарматського (Галіційського) моря. Морські організми з вапняковим скелетом добре збереглися у прижиттєвому положенні у медобірських вапняках. Саме вони визначають унікальність Товтрової гряди для Європи. Заповідна територія на понад 90% вкрита лісом. Незначну площу займають чагарники та луки. Є невеликі лучно-степові та наскельно-степові ділянки. Найменше — болотних та водно-болотних угідь.

Сприятливі природні чинники обумовили розвиток різноманітного і багатого рослинного покриву, наявність низки цінних рідкісних, ендемічних і реліктових видів. Разом з тим флора заповідника багата медоносними, лікарськими та вітамінними рослинами.

Встановлено та підтверджено зростання 189 видів водних та 90 видів ґрунтових водоростей, 359 видів фітотрофних та 297 шапинкових грибів, 188 видів лишайників. Флора мохів налічує 160 видів, а список вищих судинних рослин — майже тисячу видів.

Понад 90 видів рослин є регіонально рідкісними, 41 занесено до Червоної книги України, 6 — до Європейського Червоного списку, 5 перебуває під охороною Бернської конвенції. Тут також виявлено 4 угруповання, занесені до Зеленої книги України.

Тваринний світ сформований у специфічних умовах Товтрового кряжу. Різновікові деревостани, висока залісненість схилів, перемежування їх з степовими ділянками, порослими різнотрав’ям і островами ягідних кущів, створюють сприятливі умови для оселення тварин. У заповіднику представлені всі фонові види Подільсько-Придністровського зоогеографічного району.

Найбільшою групою є комахи, з яких нині ідентифіковано понад 2000 видів, до Червоної книги України занесено 22 з них. Із риб тут виявлено 15 видів, один з яких у Червоній книзі України, земноводних — 11 видів, з 7 видів плазунів один занесено до Червоної книги України. Орнітофауна заповідника налічує 196 видів. Більшість — представники рядів горобцеподібних, соколоподібних, совоподібних, дятлоподібних. 25 пернатих — в Червоній книзі України. Ссавці в заповіднику представлені 53 видами, з яких 25 — червонокнижні.

Багата територія заповідника і на історико-культурні пам’ятки: Звенигород із чотирма капищами та Бохіт і Говда, селища землеробів і ремісників, цілющі джерела, печера відлюдника, скелі Франка. На капищі городища Бохіт стояла (ХІ-ХІІІ ст.) всесвітньо відома статуя Збруцького Святовита, який є унікальною за технікою виготовлення та зображеннями скульптурою. На схилі г. Бохіт стоїть «дольмен», який так само, як і англійський Стоунхендж, належить до мегалітів. Пам’ятки історії та культури на території природного заповідника «Медобори» не мають аналогів в Україні.

У заповіднику тривають планомірні дослідження видового складу флори та фауни. Тут спостерігають за динамікою природних процесів, рідкісними видами у природних умовах та розробляють наукові засади для їхнього збереження, а також проводять екологічну освітньо-виховну роботу. Нині заповідник «Медобори», якому 8 лютого виповнилося 29 років, є важливим науково-дослідним центром із вивчення регіонального біорізноманіття, здійснення екологічної освіти та виховання.

Тернопільська область.

Фото з сайту Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства.

ТИМ ЧАСОМ

Завершили зимові обліки птахів

Зимові обліки птахів у природному заповіднику «Медобори», як і у попередні роки, тривали в кінці січня та на початку лютого на шести постійних орнітологічних маршрутах. Через несприятливі погодні умови не було можливості проводити їх зранку, а запізнення в часі позначалося на їхній результативності.

Цьогоріч досить значна товщина снігового покриву стала причиною міграції частини видів із лісу на узлісся та в населені пункти, де є чим поживитися.
Синиці, сойки й денні хижі (яструби малий та великий) зустрічалися стабільно у придорожніх лісосмугах. Із невстановлених причин у лісові масиви заповідника не залетіли типові зимуючі види. А саме, практично відсутні снігурі й синиця чорна. А от зимняк досить часто фіксувався в заповіднику та околицях. Нині отримані дані опрацьовують — повідомляють на сайті Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Вл. інф.