Голова підкомітету з питань сталого розвитку, стратегії та інвестицій Наталія Кацер-Бучковська, голова підкомітету з питань ядерної енергетики та ядерної безпеки Володимир Бандуров, голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут

«Аукціонна система підтримки відновлюваної електроенергетики в Україні» — міжнародна конференція з такою назвою днями відбулася в парламенті. Її учасники обговорили питання запровадження аукціонної системи в Україні в рамках підготовки до другого читання проекту змін до деяких законів щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії (№ 8449-д). Організаторами заходу виступив Комітет Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки спільно з Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження, Міжнародним агентством з відновлюваних джерел енергії (IRENA) та за підтримки Фонду ефективного державного управління Великої Британії.

Досвід європейських країн засвідчує, що відновлювана енергетика може бути суттєвою часткою у виробництві енергії, наголосила, відкриваючи конференцію, голова підкомітету з питань сталого розвитку, стратегії та інвестицій Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська. За словами народного депутата, «протягом чотирьох років ми робимо все можливе для того, щоб стати енергетично незалежними і диверсифікувати енергоресурси», однак і досі в енергосистемі України частка відновлюваної енергетики залишається дуже незначною. Водночас, збільшення цього показника є частиною нашої євроінтеграції, нагадала парламентарій. «Країна взяла на себе певні зобов’язання, — підкреслила вона. — Згідно з Угодою про асоціацію ми до 2020 року маємо досягти 11 відсотків відновлюваної енергетики. Це передбачено в багатьох наших програмних документах та стратегіях». Окрім цього, маємо також і зобов’язання в рамках Паризької кліматичної угоди. А ще ставка на відновлювану енергетику дасть змогу збільшити потік інвестицій, які позитивно впливатимуть на економіку країни, переконана законотворець.

В Україні до 2029 року діятиме «зелений тариф», встановлений та модифікований в 2014-му, зауважила Н. Кацер-Бучковська. Вона звернула увагу на те, що протягом чотирьох років усі тенденції на ринку відновлюваної енергетики змінилися, тож нині маємо подумати про те, як надалі підтримувати систему зеленої енергетики, зробити її сталою та передбачуваною для інвесторів. У Верховній Раді зареєстровано низку законопроектів, які стосуються ринків та аукціонів відновлюваної енергетики. «Є кілька законів та багато думок, і тепер маємо можливість подискутувати, яка ж модель підтримки є найбільш ефективною на найближчі 20 років». «Світовий досвід застосування аукціонів свідчить, що вони можуть бути історією успіху й великою поразкою національної енергетики, — застерегла парламентарій. — Тому маємо бути відповідальними».

У 2018 році відновлювана енергетика становила лише 1,8 відсотка в загальному балансі виробництва електроенергії країни, зауважив голова підкомітету з питань ядерної енергетики та ядерної безпеки Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Володимир Бандуров. Згідно зі Стратегією розвитку національної енергетики, до 2025 року вона має сягнути 12 відсотків. На думку парламентарія, запровадження нової моделі підтримки відновлюваної енергетики — це питання її розвитку. Генеральний директор Директорату енергетичних ринків Міністерства енергетики та вугільної промисловості Ольга Буславець, зі свого боку, висловила переконання, що на початковій стадії розвитку відновлюваної енергетики в Україні «зелений тариф» став дуже ефективним, але тепер цей ринок потребує оновлення системи підтримки із врахуванням кращого світового досвіду.

Україна має значні перспективи збільшення виробництва сонячної та вітрової електроенергії, переконаний представник секретаріату міжнародного агентства IRENA Марцін Сіган. А голова Держенергоефективності Сергій Савчук наголосив на стабільному зростанні обсягів виробництва електроенергії за рахунок відновлюваних джерел. Однак нині існує дисбаланс між сонячною та біоенергетикою, який необхідно скорочувати, підкреслив він.

Вл. інф.